Въпреки слабото външно търсене и повишената несигурност на външните пазари,

...
Въпреки слабото външно търсене и повишената несигурност на външните пазари,
Коментари Харесай

ЕК очаква 3% ръст на българската икономика догодина

Въпреки слабото външно търсене и нарасналата неустановеност на външните пазари, вътрешното търсене би трябвало да поддържа икономическия напредък, показват специалистите от Европейска комисия за България.

© Yves Herman В унисон с общата наклонност на закъснение в Европейски Съюз и еврозоната Европейската комисия намалява прогнозата си за икономическия напредък в България от 3.4% до 3% през 2020 година, а година по-късно растежът се забавя в допълнение до 2.9%. Това демонстрира есенната макроикономическа прогноза на комисията. В същото време Брюксел ревизира упованията си за 2019 година нагоре с 0.3 прочие п., като по този начин растежът се форсира от миналогодишните 3.1% до 3.6%. Според сметките на Брюксел вътрешното търсене ще е единственият съставен елемент с позитивен принос към растежа на Брутният вътрешен продукт през интервала 2019-2021 година, до момента в който вложенията и чистият експорт са с минус.

Глобалната неустановеност продъжлава да е задължение за икономичесия напредък на Европа. Брюксел ревизира леко надолу упованията си за нарастването на Брутният вътрешен продукт в еврозоната през 2019 и 2020 година до малко над 1%. В Европейски Съюз пък растежът остава 1.4% през целия планиран интервал. Прогнозите за най-голямата стопанска система - немската, са за 0.4% растеж през тази година и по 1% през идващите две.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Прогнозата на България

Външното търсене на български артикули и услуги в Европа отслабва, вследствие на което Брюксел залага на спад на износа през 2019 година и слаб растеж през идващите две години. Подобно на предишни години, вътрешното търсене ще остане главният мотор на растежа през прогнозния интервал. Неговият растеж се дължи на нарастването на възнагражденията и положителните индикатори на пазара на труда. Очакванията на Европейска комисия са заетостта да доближи своя таван следващата година, а безработицата да падне още малко - до 4.1 %, което е исторически най-ниското равнище. Насищането на пазара на труда разумно ще забави и растежа на потреблението на семействата. През идващите две години вложенията нарастват, само че непретенциозно, а причина е икономическата неустановеност в Европа и по света и влошените вероятности пред икономическия напредък.

Инфлацията се забавя от приблизително 2.4% тази година до 1.6% през 2020 година поради отслабващия резултат на краткотрайни фактори, които покачиха цените на избрани групи артикули като храни и комунални услуги през 2019 година От друга страна, от Брюксел залагат, че растежът на заплатите ще продължи през 2020 и 2021 година, въпреки и с по-скромен ритъм.

Големият риск за България е вероятността от мощен и нескончаем срив на търсенето на български артикули и услуги в главните търговски сътрудници на страната, излиза наяве от прогнозата на Европейска комисия.

Какво става в Европа

Глобалната неустановеност забавя растежа в Европа, изключително мощно по линия на преработващата промишелност, вследствие на което вероятността пред европейската стопанска система е за нескончаем интервал от по-скромен напредък и слаба инфлация. Очакванията за растежа на Брутният вътрешен продукт в еврозоната за следващ път са ревизирани надолу - с 0.1 пр.п. до 1.1% през 2019 година и с 0.2 прочие п. до 1.2% през 2020. В Европейски Съюз пък растежът остава 1.4% през целия планиран интервал.

Очакванията на Брюксел са за по-слаб напредък в множеството страни от Европейски Съюз следващата година. Добра вест обаче е предстоящото ускоряване на растежа в Германия - от 0.4% тази година до 1% следващата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР