Въпреки силната съпротива от различни правозащитни организации, френското правителство изглежда

...
Въпреки силната съпротива от различни правозащитни организации, френското правителство изглежда
Коментари Харесай

Ще бди ли изкуственият интелект за сигурността по време на Олимпиадата в Париж?

Въпреки мощната опозиция от разнообразни правозащитни организации, френското държавно управление наподобява изрично в желанието си да позволи потреблението на изкуствен интелект, с цел да бъде подкрепено видеонаблюдението по време на Летните олимпийски игри в Париж през 2024 година

Както оповестяват от Reuters, управляващите са решени да разчитат на преимуществата, които дава ИИ, защото системата е в положение да разпознава „ неестествено държание “ и „ преднамерени заплашителни дейности “ посредством наблюдаване на фрагменти от видеокамери в действително време. Като образец се показва постоянно срещаната обстановка по време на сходни събития, а точно скупчването на тълпи от хора, при която е задоволително единствено един човек да заплаши сигурността на останалите, с цел да настъпи безпорядък.

Използването на изкуствен интелект по време на Олимпийските игри към момента не е дефинитивно решено, само че френският Сенат и Асамблеята гласоподаваха в поддръжка на законопроекта. Депутатът Стефан Мазар счита, че помощта на ИИ ще бъде нужна, тъй като „ пред очите на целия свят страната ще би трябвало да се оправи с най-голямото предизвикателство за гарантиране на сигурността в своята история “. Ако властта реализира своите планове, Франция ще стане първата страна в Европейски Съюз, която ще позволи законното потребление на видеонаблюдение с изкуствен интелект.

Системи с изкуствен интелект бяха употребявани и от катарските служби за сигурност по време на Световното състезание по футбол предходната година, като събитието мина без съществени произшествия.

Както и се очакваше, всичко това срещна отпора на разнообразни организации за отбрана на човешките права. Техните опасения са свързани със събирането и обработката на биометрични данни. От самостоятелният френски административен регулаторен орган Национална комисия по осведомителни и цивилен свободи (Nationale de l’Informatique et des Libertés (CNIL)) поддържаха законопроекта, поставяйки изискването, че няма да се обработват биометрични данни. Въпреки това Даниел Льофер, консултант по политиките в организацията за цифрови права Access Now, твърди, че това не е допустимо:

„ Можете да употребявате системата по два метода: за разкриване на обекти или за разбор на човешкото държание – последното изисква обработката на биометрични данни. “

Както оповестяват от The Register, 38 правозащитни групи от страната се сплотиха, с цел да разгласяват отворено писмо, противопоставящо се на законопроекта, който в последна сметка ще стане закон. Според тях той ще се трансформира в „ рисков казус и за други европейски страни “, защото оправдава потреблението на биометрично видеонаблюдение:

„ Ако задачата на ръководените от логаритми камери е да откриват съответни подозрителни събития на публични места, те наложително ще улавят и проучват физиологичните характерности и държанието на лицата, присъстващи на тези места, като позициониране на тялото, походка, характерни придвижвания, жестове или външен тип. “, се споделя в писмото.

Единственият метод, по който задвижваното от изкуствен интелект видеонаблюдение може да бъде спряно в този момент, е посредством оборване на законопроекта в най-висшия парламентарен съд на страната.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР