Въпреки щетите и огромния пожар, които вилня на покрива на

...
Въпреки щетите и огромния пожар, които вилня на покрива на
Коментари Харесай

Сцената на Русенската опера е спасена, но елинсталацията - напълно унищожена

Въпреки вредите и големия пожар, които вилня на покрива на Операта в Русе - сцената и цялата театрална техника е избавена, като се изключи електрическата апаратура.

За благополучие салонът, другите пространства, костюмите на актьорите, а и декорите са невредими, а заслугата за това е напълно на бързата реакция на русенските пожарникари, които в продължение на 4 часа се мъчиха да овладеят лумналите пламъци.

След като в Пожарната получили сигнала за огъня, огнеборците взели оперативния проект на постройката, само че в последна сметка мъчно стигнали подпокривното пространство, тъй като стълбището се оказало тясно. Затова се наложило посредством стълба, извън да гасят.

Многократно се качвали до покрива, с цел да овладеят огъня и да спасят операта от по-големи вреди. Затрудненията им обаче пристигнали от гипсокартона на покрива, тъй като униформените не могли да пръскат непосредствено запалените греди, преди да той да бъде отхвърлен.

Пожарникарите описаха в Сутрешния блок на Българска национална телевизия, че през цялата нощ към постройката са дежурили техни сътрудници, тъй като тук-там е имало тлеещи огнища. С термовизионна камера обикаляли вътрешността и търсили вероятно задимяване.

Очаква се ремонтът на Операта да стартира през септември, а до тогава от културната институция дават обещание да имат представления, търсят обаче различни места, където те да бъдат показани на публиката в крайдунавския град.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР