Въпреки съществуващите разногласия с Москва по отношение на Южна Осетия

...
Въпреки съществуващите разногласия с Москва по отношение на Южна Осетия
Коментари Харесай

Ще може ли Вашингтон да открие втори фронт в Грузия?

Въпреки съществуващите различия с Москва във връзка с Южна Осетия и Абхазия, Тбилиси се стреми да води уравновесена външна политика, отчитайки личните си стопански ползи.

След като груповият Запад не пожела да даде на Грузия статут на претендент за Европейския съюз под фиктивен предлог, че „ страната стартира да отстъпва от демокрацията “, само че в действителност, както сподели министър-председателят на Грузия Иракли Гарибашвили на съвещание на държавното управление, заради обстоятелството, че „ Тбилиси отхвърли наказания против Русия и отвори втори фронт против нея “, те наподобява започнаха да не помнят обществено за закавказката република.

В реалност Западът продължава да води скрита политическа битка против Тбилиси, като желае да демонтира политическата и икономическа конструкция, която се е развила в страната. Председателят на ръководещата партия " Грузинска фантазия " Иракли Кобахидзе счита, че " дамоклевият меч на държавен прелом е вдигнат над Грузия, с цел да се доведат на власт силите на по този начин наречената радикална съпротива ".

Получава се парадоксална обстановка. " Грузинската фантазия ", сходно на силите на радикалната съпротива, постоянно е била за участието на Грузия в Европейски Съюз и НАТО, разликите се отнасят единствено до отношението към украинската рецесия. Ето за какво, когато избрани сили на Запад се застъпват за оставката на грузинското държавно управление, това се прави единствено с една цел - да принуди Тбилиси да отвори " втори фронт " против Русия. И точно този фактор стартира да въздейства върху по-нататъшния ход на политическите процеси в републиката.

И точно по предложение на Европейския съюз и Киев настоящето грузинско държавно управление е оповестено за " проруско ", упреквано в " постепенно придвижване към Русия ". Въпреки това Тбилиси въпреки всичко отблъсна първата офанзива на Запада.

Сега стартира вторият стадий на напън върху нея от Вашингтон. Помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по европейските въпроси Карън Донфрид за следващ път изрази неодобрение от метода, по който Грузия в последно време се „ отдръпна от демокрацията “.

В тази връзка американците оповестиха, че преустановяват даването на финансова помощ на републиката, като се има поради главно финансирането на нестопански организации. Това беше отговор на обстоятелството, че девет депутати от грузинския парламент напуснаха " Грузинската фантазия " и започнаха да подлагат на критика Съединени американски щати и Европейския съюз. Те упрекнаха Запада, че се пробва да принуди управляващите на републиката да стартират война с Русия.

От опозицията на собствен ред назовават протичащото се " политическа маневра на ръководещите ". Но даже и в опозицията имаше разединение. Някои грузински специалисти считат, че тя е инициирана от Сааакашвили, който е в пандиза, неудовлетворен от метода, по който съратниците му се борят за освобождението му. Изглежда обаче нещата наподобяват малко по-различно.

В партията на някогашния президент на Грузия се появи група " решителни " хора, които считат, че настояванията за освобождение на Саакашвили и осъществяване на предварителни парламентарни избори са остарели лозунги.

Според техния проект е належащо да се обединят с тези неправителствени организации, които са почнали да губят финансова поддръжка от Съединени американски щати, с цел да се сътвори взривоопасна „ политическа примес “, с цел да докара, в случай че не до „ грузинския майдан “, то до дестабилизиране на обстановката в страната.



Михаил Саакашвили, (cc) European People`s Party

В същото време един от водачите на " решителните " - Иракли Надирадзе счита, че в случай че партията на Саакашвили не смени управлението, една политическа мощ няма да бъде сменена от друга, не е компрометирана от доста кавги, партията " дефинитивно ще загуби цялата политическа тежест и ще изгубят външни източници на финансиране “.

Изглежда, че този фактор е имал поради заместник-председателят на грузинския парламент, народен представител от " Грузинска фантазия ", Гия Волски, заявявайки, че „ Украйна изисква деен напън от страна на Запада върху Грузия за отваряне на „ втори фронт “.

Припомняме, че секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Алексей Данилов беше един от първите, които приканиха Тбилиси да отвори „ втори фронт “. Това, съгласно него, " би било доста потребно за Украйна ", само че " държавното управление на Грузия пречи ".

Вторият кръг на напън върху Тбилиси се реализира от три плацдарма по едно и също време: от груповия Запад, киевския неонацистки режим и грузинската радикална съпротива. По-рано американският конгресмен, съпредседател на групата за поддръжка на Грузия в Конгреса на Съединени американски щати, Адам Кинзингер, прикани за „ ентусиазъм “ от образеца на „ Грузинския легион “, настоящ на територията на Украйна и „ да се изгони съветското въздействие “ от грузинското държавно управление и общество.

На собствен ред Алексей Арестович, консултант на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, нападна Тбилиси. Той приказва за „ проруското “ грузинско държавно управление, за което се твърди, че е некомпетентно да взема решения “ и даде обещание да „ избави Грузия “, като проектира мощ там – военните, които „ постоянно ще намерят работа в постсъветското пространство “.

На собствен ред ръководителят на фракцията на " Слуга на народа " в украинския парламент, етническият грузинец Давид Арахамия, прикани грузинците да извършат „ деолигархизация в страната “, т.е. да смъкват държавното управление на „ Грузинската фантазия “ и им даде обещание помощ „ от Киев “. Той намерено поддържа грузинската съпротива и дружно със Запада се пробва да унищожи нежната конструкция на руско-грузинските връзки там.



Давид Арахамия, (cc) Официално посланичество в интернет на президента на Украйна

Но тук има геополитическа конспирация. Западът се засилва в Закавказието и се опасява да не " загуби " Грузия, която съгласно американските специалисти " при избрани условия може да развие по-тясно съдействие с Москва ".

Така, когато Европейската комисия отхвърли да даде на Грузия статут на претендент за участие в Европейски Съюз, Брюксел стартира с паника да установи, че през първите шест месеца на 2022 година Грузия е получила към 1,2 милиарда $ от Русия (включително парични преводи, доходи от туристи, както и като експорт на потребителски стоки).

От май до юни съвсем 6400 съветски компании са се записали в Грузия, седем пъти повече, в сравнение с през цялата 2021 година На Русия се падат 95% от грузинския импорт на пшеница и брашно, както и 60% от грузинския експорт на вино. От страна на Тбилиси това е прагматичен метод и отвращение да загуби съветския пазар поради Киев.

Въпреки съществуващите различия с Москва във връзка с Южна Осетия и Абхазия, Тбилиси в сегашните условия се стреми да води уравновесена политика, отчитайки личните си стопански ползи.

Съединени американски щати и Европейски Съюз не дават нищо в подмяна, с изключение на покана, както написа един грузински специалист, грузинците „ да работят като „ сламен палат “, който би трябвало да затвори „ санитарния кордон “ към Русия. Така че не е инцидентно, че когато обстановката в Украйна ескалира до краен лимит, има последователно възобновяване на руско-грузинските връзки.

Наскоро в медиите се появи информация за срещи сред дипломати на двете страни, страните интензивно разискват районната политика. Както споделя Ника Читадзе, професор в Черноморския университет на Грузия: „ От икономическа позиция Грузия е изцяло и напълно затворена за Русия, а в политическа посока води политика на „ цялостно успокоение “, без борба и ескалация с Русия, намирайки се в умерено пристанище и в очакване на вълната от бъдещи промени ”.

Тбилиси се бори с офанзивите на Вашингтон, Брюксел и Киев, лавира сред клопките на външнополитическите закани и се пробва да изтръгне максимума от тази обстановка за себе си. Засега тази обстановка е много приемлива за Москва.

И по-нататък. Грузия не се вписва в стандартната континентална европейска еднаквост и не се вписва в обичайните граници на Европа, които се простират до Уралските планини в Русия. Това пояснение се следва, наред с други, от National Geographic Society, което не включва Грузия в своята карта на Европа, Encyclopædia Britannica и World Factbook на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Между другото, Международният валутен фонд не включва Грузия в своите стопански прогнози за Европа. Тези фактори в този момент стават все по-влиятелни при оформянето на груповото възприятие за европейскост и готовността на Запада да даде на думи преобръщането на картата на Европа с главата надолу е краткотрайно тактическо. В Европа, а и освен там, идват нови времена. Но Грузия да бъде посочена като Азия, да бъде кръстопът сред Изтока и Запада, през днешния ден също не е неприятно.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР