Въпреки рязкото покачване на цените на енергията и недостига на

...
Въпреки рязкото покачване на цените на енергията и недостига на
Коментари Харесай

Въпреки кризата с газа: Нидерландия няма да разработва газови находища

Въпреки внезапното повишаване на цените на силата и дефицита на природен газ в Европейския съюз, нидерландското държавно управление реши да продължи със затварянето на кладенците за природен газ в региона на Грьонинген, където се намира едно от най-големите находищ в света, на стойност до 1 трилион евро. Съкровище, което може да остане недокоснато в бъдещето.

Заради сеизмична интензивност, провокирана от добива на газ. Много къщи са развалени.
Имаше 1200 трусове в региона. 27 000 къщи бяха тествани, тъй като не са задоволително безвредни за живеене.
Ян Вигболдус, президент на Грьонингенския газов съвет

Все повече специалисти приканват държавното управление да преразгледа решението си и да удължи добива на газ с още няколко години.

Те се аргументират, че това може да помогне за гарантиране на бъдещи доставки и понижаване на цените на силата.
Находището може да бъде отворено още веднъж при положение на изключителна обстановка. Така че, когато хората в Германия, Естония или други страни, в действителност изпитат дефицит на газ, това е изключителна обстановка. Решението може да бъде преразгледано - за отваряне на находището в Грьонинген, с цел да се добиват повече размери газ.
Махел Мюлдер, професор по регулация на енергийни пазари - университет на Грьонинген

Алтернатива на добива на газ вкъщи е вносът от чужбина. Нидерландия стартира да експлоатира спомагателен терминал за полутечен природен газ.

Други страни като Германия и Франция също строят нова инфраструктура за импорт на полутечен природен газ.

Европейският съюз в действителност подхваща дейности за справяне с енергийната рецесия. Нидерландия откри нови LNG терминали в пристанище Емсхавен и там дойде първата доставка на полутечен природен газ от Съединени американски щати. А това значи: дружно със своите съдружници Европа съумява да сложи тази рецесия под надзор, предава кореспондентът на Euronews Ханс вон дер Бреле.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР