Въпреки пословичната готовност да очакваш най-лошото, съмнявам се, че са

Въпреки пословичната готовност да очакваш най-лошото, съмнявам се, че са ...

Номер 1 сме по смъртност заради старото ненормално - разрушените болници и прогонените лекари.

Въпреки пословичната готовност да очакваш най-лошото, съмнявам се, че са били много хората, които са мислили, че е възможно България да се превърне в страна номер едно по смъртност от коронавирус на глава от населението -  Дори на краен песимист, мисля, не би могло да му хрумне. Този краен песимист би имал логична причина все пак да се откаже от подобна прогноза - и тя е че страната ни всъщност въобще няма необходимите демографски предпоставки да оглави подобна класация. От коронавирус се умира най-много, статистически, от 77 нагоре. А тук средните години, на които си отича човек, са около 75. От коронавирус си отиват много хора от струпването им в старчески домове. А тук те са много, много малко, в сравнение със западните страни, понеже нито има кой да си ги позволи, нито има такава традиция. Преди време се опитахме да направим такова статистическо сравнение, с което предположихме нещо твърде просто: че ако коронавирусът ни се е разминал през лятото, това е защото и по-ефикасно от него. Закрила. 
Оказа се обаче, че имахме съществен пропуск в изчислението. И той е в една изключително злокобна конфигурация от събития.
1) Премиерът пропиля цялото лято с неадекватния опит да парира протестите чрез Велико народно събрание 
2) В резултат на това болниците не се подготвиха въобще за коронавируса. 
3) В същото време те така или иначе бяха неподготвени за лечение на много "стари" заболявания, които в комбинация с коронавируса ни изстреляха стремглаво напред. 
Едва ли е възможно да сте пропуснали някоя от десетките вече истории, които вървят из социалните мрежи. Разкази "отдолу", както се казва; противоположни на тези, които ще чуете от премиер, министър и щаб. Умират хора на стълбите. На други пък се спира хемодиализата, защото болницата няма нито персонал, нито план как да лекува едновременно нея и COVID. За трети няма места и ги препращат към Своге, където има място, но няма лекар. Четвърти ги карат да кашлят в слушалката. Пети висят по три вида различни опашки, докато се доберат до лекар и докато висят, заразяват останали. Шести - ето, че и това прочетох някъде - стигат до изречението: "Аз съм болна, няма как да вляза в болница". 
Би било добре, понеже сайтът Worldometers е следен от целия свят, да се добави специална бележка под линия за България. И тя да пояснява защо сме номер едно. Не защото коронавирусът е изострил силата си тук, а защото е нахлул в толкова разрушена здравна система, че ако тя би могла да има еквивалент като нечия имунна, би представлявала защитните сили на грохнал човек на преклонна възраст с алкохолизъм, две кутии цигари на ден и претърпени десетина и повече операции. Новото ненормално се стовари върху старото ненормално и двете произведоха това, което виждаме днес: пълен триумф по смъртност на глава на населението и то в страна, в която няма толкова уязвимо по възраст население, колкото в Италия, Испания, Белгия. Това обикновено се нарича "перфектната буря" - съчетание от няколко опасни събития едновременно, които взаимно подсилват заплахата от всяко едно. На всичкото отгоре има и нещо по-лошо. 
В такива времена се емигрира малко по-трудно.  
 
Автор: Райко Байчев 

Източник: actualno.com