Въпреки положителните доклади на Европейската комисия и Договора за добросъседство

...
Въпреки положителните доклади на Европейската комисия и Договора за добросъседство
Коментари Харесай

Заев си показа рогата - не било европейски дух да променяш историята на друга страна

Въпреки позитивните отчети на Европейската комисия и Договора за добросъседство с България, поради ветото на София Северна Македония не стартира договаряния за участие с Европейски Съюз. Това съобщи в изявление за гръцкия вестник " Катимерини " министър председателят на Северна Македония Зоран Заев, съобщи БГНЕС.
" През ХХI век да определяш историята на друга нация не подхожда на европейския дух, защото би трябвало да градим бъдещето. За Северна Македония, за македонския народ, за всички жители на нашата страна е неприемлива каквато и да е интервенция в македонската еднаквост. Процесът трае към този момент доста дълго, не желаеме да стопираме и няма да спрем, само че няма да подложим на риск нашето достолепие и еднаквост ", споделя македонският министър председател.
 Заев: Не ни би трябвало Европейски Съюз на цената на македонската еднаквост и език Заев: Не ни би трябвало Европейски Съюз на цената на македонската еднаквост и език
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев съобщи, че страната му няма потребност от Европейския съюз (EС) на цената на своята идент...
Той изрази убеденост, че с България ще се откри общо решение и " ще изградим качествено бъдеще за нас и за идните генерации ". Според него, предишното не би трябвало да се не помни, само че " би трябвало да се градят мостове и съдействие сред всички балкански страни, защото това е единственият път към триумфа ".
От друга страна, според думите на македонския министър председател, Гърция остава " мощен посредник и покровител " на европейския път на Северна Македония, нещо, за което е изразена поддръжка и от гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.
Според Заев, по време на първите срещи с Мицотакис през септември и ноември 2019 година са се основали " приятелско отношение, освободено от всички въпроси, които в предишното натоварваха двустранните връзки ", към този момент било възприето партньорството, учредено на доверие и другарство, " което трансформира връзките сред двете страни в съюз ". Допълнително подсилване на другарството и енергийното съдействие е газопроводът, който ще свързва двете страни, т.е. споразуменията за терминала в Александруполис, както и за построяването на интерконектора сред двете страни, декларира Заев. Тези планове ще бъдат първите по рода си в Югоизточна Европа и чрез свързването с Гърция, " вместо от един източник на природен газ, ще имаме опция да доставяме от разнообразни източници, от Съединени американски щати, Близкия Изток и други ", изяснява македонският министър председател.
Интервюто на Зоран Заев е във връзка неговото присъединяване в Делфийския стопански конгрес, който ще се организира в Атина от 10 до 15 май.
 Заев се надява на новото българско държавно управление за разногласието София-Скопие Заев се надява на новото българско държавно управление за разногласието София-Скопие
Премиерът на Северна Македония чака новото българско държавно управление да бъде образувано още през април и с това да продължат диалозите...
Освен него, от македонска страна ще вземат участие вицепремиерът по европейски въпроси Никола Димитров, външният министър Буяр Османи и министърът на околната среда Насер Нуредини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР