Въпреки положителните черти на България за правене на бизнес, предизвикателствата

...
Въпреки положителните черти на България за правене на бизнес, предизвикателствата
Коментари Харесай

Все повече германски фирми имат проблем с корупцията в България

Въпреки позитивните черти на България за правене на бизнес, провокациите пред немските компании остават, като огромна част от тях желаят страната ни да се причисли към еврозоната. Това демонстрира последната анкета, извършена от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). В допитването, представено от Българска телеграфна агенция, тази година вземат участие 84 представители на компании членове на ГБИТК, като то е направено в интервала от 13 февруари до 17 март в 16 страни от Централна и Източна Европа. 78% от участвалите компании са дребни и междинни предприятия с по-малко от 250 чиновници, а 22% са огромните компании.
Предизвикателствата остават
Тази година доста от компаниите (51%) показват, че проблем за тях е политическата и обществена непоклатимост у нас. Спрямо фактора " предвидимост на икономическата политика " равнището на задоволеност е единствено 7% " удовлетворен " и 28% " приблизително удовлетворен ", демонстрира допитването.

Огромен % (84%) остават недоволни от битката с корупцията и престъпността и считат, че е належащо да се положат доста повече старания в тази посока. Този % нараства по отношение на предходната година, когато е бил 77%.

В оценката на факторите " правна сигурност " и " бистрота на публичните поръчки ", " по-скоро недоволни " и " доста недоволни " са надлежно 53% и 75% от участвалите в допитването. Според анкетата доверието в обществената администрация остава непроменено по отношение на 2022 година, където удовлетворени са единствено 11%.

За цените на електрическата енергия към този момент се тормозят по-малко от фирмите по отношение на предходната година – 45%. 42% виждам като предизвикателство и рамковите условия на икономическата политика.

Данните демонстрират още, че 17% от интервюираните правят оценка актуалната икономическа конюнктура в България като добра, 68% я дефинират като приемлива. ¼ от компаниите считат, че развиването на българската стопанска система ще се усъвършенства през актуалната година по отношение на миналата, 52% не чакат смяна.
Липсват фрагменти
Друг сериозен проблем пред немския бизнес в България от години е дефицитът на квалифицирана работна ръка, което се показва като риск през идната година от 66% от компаниите. Това води и до нарастване на разноските за труд, което показват като риск 61% от интервюираните.

За да смекчат последствията от дефицита на квалифицирани фрагменти доста от от компаниите имат намерение да разширят обсега на вътрешнофирмените си образования, над половината от интервюираните са решили да покачат дигитализацията. За да се оправят с казуса 55% от тях плануват да усилят заплащането над междинното на пазара, а 49% обмислят да засилят съдействието си с просветителни институции.

По отношение цената на работната ръка 42% от компаниите декларират, че са удовлетворени или доста удовлетворени. Едва 14% са удовлетворени от качеството на академичното обучение и 15% - от качеството на професионалното обучение, демонстрира анкетата.

Камарата намира решение на казуса с неналичието на фрагменти, подготвяйки разнообразни начинания през тази и през идната година, отдадени на фокусната тематиката " Специалисти и гении за богатство и напредък ", изясни основният шеф на камарата Митко Василев.
Плюсове
Анкетата обичайно демонстрира огромната задоволеност на фирмите от участието на България в Европейски Съюз – 86%. Увеличава се също позитивната настройка към въвеждането на единната европейска валута – 81% от интервюираните дават отговор, че желаят въвеждането на еврото по отношение на 55% през 2022 година 94% от компаниите утвърждават присъединението на страната ни към Шенген.

По отношение на критерия за " данъчна тежест " доволните са 70%.

Германия е търговски сътрудник номер едно на България и най-важният задграничен пазар за български артикули и услуги, означиха от ГБИТК. За 2022 година комерсиалният стокообмен сред двете страни е 12.08 милиарда евро, което е покачване с 23.2% по отношение на 2021 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР