Въпреки политическата криза и неприемливите неща в дебатите на политиците,

...
Въпреки политическата криза и неприемливите неща в дебатите на политиците,
Коментари Харесай

Михаил Кръстев: Харчим много повече, отколкото събираме и няма как положението да е добро

„ Въпреки политическата рецесия и неприемливите неща в дебатите на политиците, нямах подозрение, че надали някой ще си разреши да не направи преизчислението на пенсиите, предстоящо от възрастните хора ”. Това съобщи някогашният обществен министър Христина Христова в ефира на предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

„ Парите на страната не трябва да се дават „ на калпак “. Трябва да се даде на тези, които имат потребност ”, изясни Христова.

Икономистът Михаил Кръстев дефинира като „ тревожна “ информацията, че по балансите на Българска народна банка за два месеца има понижение на над 70% от разполагаемата наличност на Министерството на финансите.

„ Когато приказваме за политическите тълкувания на сметките, би трябвало да забравим за каквато и да е семантика, тъй като финансите и стопанската система са точна просвета. Очевидно финансовото положение на страната е неприятно. В първите пет месеца на тази година имаме недостиг за 1,2 милиарда лв.. През 2022 година за същия интервал сме имали 600 млн. лв. остатък. На годишна база имаме утежняване от 1,8 милиарда лв. на консолидираната фискална стратегия ”, изясни той.

Той цитира информация от финансовото ведомство, че разноските порастват със 17%, а приходите – с 9%. „ Харчим доста повече, в сравнение с събираме и няма по какъв начин ситуацията да е положително ”, изясни Кръстев.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР