Въпреки пандемията и наводненията, жители на Батановци спазват традицията на

Въпреки пандемията и наводненията, жители на Батановци спазват традицията на ...

Кукери гонят злото в пандемия и наводнения.


Въпреки пандемията и наводненията, жители на Батановци спазват традицията на кукерите. Заради придошлите води на Струма там беше обявено частично бедствено положение, имаше и 20 евакуирани жители.
Още по темата
"Градът лека-полека се завръща към нормалния си начин на живот. Къщите се отводняват, а на хората се оказва помощ", каза кметът на Батановци Радослав Петров.

Тази вечер местните жители се събраха в центъра на града, за да отбележат празника, предаде БНТ.

"Сурва" в Батановци
"Сурва" в Батановци
Снимка: Скрийншот от БНТ

Пъстри и страшни, местните кукери не се уплашиха от природните стихии. А напротив - те трябва да прогонят злото и да се помирят с природата, както повелява многовековната традиция. Рогата имат важна роля в маските на "мечкарите", както наричат местните кукери. Огънят играе основна роля в прогонванет на зли сили лоши мисли и други.

Традиционната "Сурва" обаче промени своя сценарий - по-малко хора с голям огън на площада, който премина при спазване на противоепидемичните мерки за безопасност. А утре сурвакарските групи няма да обикалят по домовете.

"Сурва" в Батановци
"Сурва" в Батановци
Снимка: Скрийншот от БНТ

След като стана ясно, че обичаят Сурва в Перник няма да бъде забранен заради пандемията от коронавирус, и в село Люлин се проведе традиционното гонене на злите духове, но тази година и на COVID-19.

 

Източник: dir.bg