Въпреки обществения гняв, страданията на жертвите и предупрежденията на учените

...
Въпреки обществения гняв, страданията на жертвите и предупрежденията на учените
Коментари Харесай

Няма връзка между климатичните промени и пожарите за австралийските власти

Въпреки публичния яд, страданията на жертвите и предизвестията на учените австралийското държавно управление твърдо държи на схващането си, че няма директна връзка сред климатичните промени и опустошителните горски пожари в страната.

Премиерът Скот Морисън и неговият министър на енергетиката и съкращаването на нездравословните излъчвания Ангъс Тейлър споделят, че Австралия няма потребност по-решително да понижава въглеродните излъчвания, с цел да ограничи световното стопляне, даже след тригодишна суша и небивали горски пожари.

Вместо това те споделят, че Австралия, която създава 1,3 % от международните въглеродни излъчвания, само че е вторият по-големина замърсител на глава от популацията след Съединени американски щати, би трябвало да бъде възнаградена за това, че е преизпълнила задачите си за понижаване на нездравословните излъчвания за 2020 година

" Ако приказваме за понижаване на международните излъчвания, Австралия би трябвало да извършва отговорностите си и тя го прави, само че когато има горски пожари, обществото би трябвало да се сплотява, а не да се разединява ", съобщи през днешния ден Тейлър в мнения, пратени по имейл на Ройтерс. Днес той беше ангажиран с работа в центровете за битка с последствията от пожарите в изборния си регион в щата Нов Южен Уелс.

Правителството твърди, че увеличението на напъните за понижаване на излъчванията ще навреди на стопанската система, изключително в случай че засегне австралийския експорт на въглища и газ. Миналата година страната изпревари Катар като максимален международен експортьор на полутечен природен газ.

" Повечето страни не са съгласни да водят политика за понижаване на излъчванията, която доста покачва разноските за живот, понижава приходите и пречи на растежа ", написа Тейлър във в. " Острелиън " на 31 декември.

" Ето за какво няма да приемем некалкулираните, недомислени и стопански разрушителни цели на (опозиционната) Лейбъристка партия, които постоянно ще водят до налог върху силата, без значение дали ще го назовем по този начин или не ", добави министърът.

Тейлър не навлезе в детайлности по какъв начин тъкмо ограничението на излъчванията ще увеличи разноските за живот.

Австралийците се оплакват, че поради неналичието на енергийна политика цените на тока са се нараснали доста през последните години. Това доста натоварва семействата, даже в случай, че производителите на сила последователно се преориентират към по-евтините възобновими енергийни източници.

Публикацията на Тейлър бе в отговор на рецензията, отправена против Австралия на конференцията за климата на Организация на обединените нации в Мадрид. Тя бе упрекната, че блокира амбициозни ограничения за понижаване на въглеродните излъчвания.

Екологични организации настояват, че Австралия ще извърши задачите си за нездравословните излъчвания, само в случай че включи старите въглеродни заеми за въглеродни излъчвания, които държавното управление желае да се регистрират от Протокола от Киото от 1992 година

Според учените климатичните промени са основен фактор за унищожителните горски пожари.

" Един от главните фактори за силата на огъня, бързината на разпространяването му и обхванатите от пожарите площи е температурата. В Австралия станахме очевидци навръх това - на рекордно високи температури ", сподели Марк Хаудън, шеф на Института за климатични промени на Австралийския народен университет.

Горящите гори нанасят двоен удар на околната среда - способстват за увеличение на въглеродните излъчвания и в това време унищожават така наречен " въглеродни кладенци ", тъй като на растителността ще са нужни десетилетия, с цел да се възвърне, сподели Дейвид Холмс, шеф на Комуникационния проучвателен хъб за климатичните промени в Университета " Монаш ".

Горските пожари в Австралия, вилнеещи от септември, са произвели близо 350 млн. тона въглероден двуокис, което се равнява на две трети от годишните излъчвания на страната, появили се вследствие на човешка активност, пресметна Пеп Канадел, шеф на Глобалния въглероден план, въз основа на данни на спътници на НАСА.

За останалите, от опозиционните лейбъристи през филмовата звезда Ръсел Кроу, който пропусна премиите " Златен глобус ", с цел да се бори с горските пожари в Австралия, до американския сенатор Бърни Сандърс, съществува ясна връзка сред климатичните промени и австралийските пожари. Стихията лиши живота на 25 души, унищожи хиляди домове и изпепели повече от 8 млн. хектара (20 млн. акра) от септември.

" На тези, които бавят ограниченията против климатичните промени, бих споделил: вижте кървавочервеното небе и задушливия въздух в Австралия - резултат от вилнеещите горски пожари ", написа Сандърс предходната седмица в обществените медии.

На фона на вилнеещите пожари в няколко щата през ноември водачът на лейбъристите Антъни Албанезе прикани премиера Морисън да усили средствата, нужни за битка с бедствията и предотвратяването им.

" Сезона на пожарите стартира по-рано и приключва по-късно и ръководителите на службите за изключителни обстановки са единни в мнението си, че естествените аномалии в Австралия единствено ще се изострят и ще стават все по-чести поради климатичните промени ", написа Албанезе на 22 ноември в писмо, което качи в обществените медии. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР