Въпреки обещаното 10-процентното увеличение в цените на клиничните пътеки има

...
Въпреки обещаното 10-процентното увеличение в цените на клиничните пътеки има
Коментари Харесай

Болниците се опасяват 300 млн. лв. от бюджета на НЗОК да не останат неусвоени в кризата

Въпреки обещаното 10-процентното нарастване в цените на клиничните пътеки има заплаха минимум 300 млн. лв. от тазгодишния бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да останат неусвоени на фона на Covid-кризата, която понижи фрапантно притока на пациенти и надлежно приходите на лечебните заведения. За това предизвестиха в петък няколко болнични асоциации, които излязоха с оферти, които да залегнат в идния анекс към рамковия контракт сред Лекарския съюз и НЗОК и да смекчат финансовия удар за лечебните заведения. Предложенията идват от Националното съдружие на частните лечебни заведения, Сдружението на общинските лечебни заведения в България, Националното съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване и Българската болнична асоциация.

Миналата седмица новият здравен министър проф. Костадин Ангелов заяви, че със 126 млн. лева икономии и средства от запаса на НЗОК ще бъдат увеличени клиничните пътеки приблизително с 10%. Идеята е мощно недофинансираните пътеки да получат по-голямо нарастване, а останалите – по-малко. Ръстът в цените на пътеките ще усили приходите в над 350 лечебни заведения – държавни, общински и частни.

Според болничните сдружения обаче единствено растежът на пътеките няма да е задоволителен, с цел да преодолеят финансовите компликации. Причината е, че за първите 6 месеца НЗОК е изплатила на лечебните заведения с близо 200 милиона лв. по-малко от плануваните в бюджета ѝ заради понижената им активност. А прогнозата им е, че в края на годината ще останат неусвоени не по-малко от 300 млн. лв. от парите за лечебните заведения .

“Нормалната работа на лечебните заведения е мощно лимитирана и затруднена, а в това време е усложнена и оскъпена. Повечето от тях не престават да регистрират по-малко активност, а вършат повече изключителни разноски “, споделят болничните сдружения.

Тази наклонност до края на годината ще се резервира, а при избрани условия може и да се задълбочи, считат те.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР