Въпреки обещанието на Агенцията за качество на социалните услуги, че

...
Въпреки обещанието на Агенцията за качество на социалните услуги, че
Коментари Харесай

Пета проверка ще установява дали домът на ужасите в Драгалевци още работи |

Въпреки обещанието на Агенцията за качество на обществените услуги, че домът за остарели хора в, това по този начин и не се случи. От АКСУ не споделят дали домът към момента работи, а че " следва да се извърши инспекция, която да откри фактическата конюнктура ".

В началото на октомври 2021 година шефът на „ Контрол, мониторинг и лицензиране на обществените услуги “ към Агенцията за качеството на обществените услуги Николина Иванова изясни, че " според закона до 31 декември 2021 година всички частни снабдители на услуги би трябвало да бъдат лицензирани от Агенцията за качество. Въпросният снабдител няма да има публикуван лиценз, тъй като към този момент не съблюдава стандартите за качество. Тоест на 1 януари идната година този дом не би трябвало да съществува, даже нищо друго да не се случи ". 

Какво в действителност съставлява домът за възрастни хора в Драгалевци?  През миналата година близки на настанените възрастни хора в дома описаха за:

„ Чуваме писъци, викове, от време на време крясъци за помощ ”; „ Чуват се и шамари, и викове, обиди ”; „ Виждала съм да ги оставят на 30 градуса часове наред, в инвалидните колички, без чадър, без шапки ”; заран възрастни дами молят за помощ през решетките на оградата.

Жена, живяла в дома 6 години, го разказа като концлагер : „ Насилието е и физическо, и психическо. Основно е боят от санитарките. Бой с ръце, с юмруци, с пръчки на метли, за миене пръчки. В ръцете са задоволително мощни, имат страховит удар ".

Прокуратурата също влезе в дома и  мъж.

След репортажа на Нова ТВ OFFNews изпрати запитване до Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и до Агенцията за надзор на обществените услуги (АКСУ). МТСП препрати въпросите до Агенция за обществено подкрепяне (АСП), откъдето получихме отговор по кое време са правени инспекции и какви нарушавания са установени. 

От АСП дадоха отговор през октомври 2021 година за OFFNews, че в дома са правени две инспекции - през 2016 година и 2018 г. Докладът от 2016 година обаче не можел да бъде възложен, защото се пази единствено 5 години. 

- камери даже в тоалетните, храненето - на смени на открито, рискови стълби.

" Стълбите не са обезопасени и са затруднявали напредването на потребителите от втория и третия етаж. Храненето е ставало на открито на маси, които са незадоволително на брой. Не е избран и медицински чиновник с уместно обучение, който да е виновен за здравето на възрастните хора ", откриват тогава от АСП.

Констатирано е и че са сложени камери, свързани към преносим компютър, във всички спални и санитарни пространства и коридорите, с изключение на в санитарното помещение и кабинета на директорката на дома . Това е нарушаване на човешките права и неуважение на човешкото достолепие и физическата цялост, допълват от Агенцията. 

На 10 януари 2022 година OFFNews изпрати питане до Агенцията за качество на обществените услуги, с цел да разберем затворен ли е домът. Отговорът дойде през днешния ден. От него излиза наяве, че с изключение на двете инспекции от АСП, АКСУ е направила още две инспекции през 2021 година - на 5 и 6 август, както и на 8 октомври - след репортажа на Нова ТВ. 

При първата проверка са дадени наставления за осъществяване до 30 септември, като управителят на дома е уведомил Агенцията, че предписанията са изпълнени. След репортажа обаче е осъществена още една инспекция, като е открито, че е предоставена погрешна информация от шефа. 

Въпреки четирите инспекции и отговора на АКСУ, че " в съответствие с условията на Закона за обществените услуги на компанията, ръководеща дома за остарели хора в Драгалевци, няма да бъде публикуван лиценз за даване на обществени услуги. Крайният период, в който домът следва да прекрати активността си, е 1 януари 2022 година ", не е ясно дали  домът продължава да работи. Предстои пета инспекция. 

Социалната услуга е с вписан снабдител " Тейда " ООД. Към сегашния миг " Тейда " ЕООД няма подадено заявление за лицензиране към АКСУ и няма публикуван лиценз за даване на обществена услуга. От АКСУ допълват, че следва осъществяване на инспекция, която да откри " фактическата конюнктура " и ще се подхващат дейности в осъществяване на законовите разпореждания.

На въпрос къде се намират хората, настанени в дома, от АКСУ са сбити: " Наличието на консуматори в дадена обществена услуга се открива сега на осъществяване на инспекция в съответната услуга " .
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР