Въпреки негативните ефекти от пандемията от Covid-19 и неясният резултат

...
Въпреки негативните ефекти от пандемията от Covid-19 и неясният резултат
Коментари Харесай

"Фич" повиши кредитния рейтинг на България

Въпреки отрицателните резултати от пандемията от Covid-19 и неразбираемият резултат от парламентарните избори, интернационалната рейтингова организация " Фич " (Fitch Ratings) увеличи вероятността на дълготрайния кредитен рейтинг на България от постоянна към позитивна. Рейтингът ‘BBB` се удостоверява, а главната причина за усъвършенстваната оценка е упованието за приходи от еврофондовете.

Неблагоприятни политически развития и повишението на дълга са факторите, които биха предиздвикали интернационалната рейтингова организация Fitch да намали рейтинга на страната ни в бъдеще, излиза наяве от известието, оповестено от финансовото министерство.

Положителната вероятност от актуалната оценка идва от намаляването на макроикономическите опасности, които произтичат от пандемията от ковид, както и от забележителната поддръжка от еврофондовете, която страната ни чака. България ще бъде един от главните бенефициенти на прехвърляния от Европейски Съюз през идващите години, в това число 16,6 милиарда евро (27 % от Брутният вътрешен продукт за 2020 г.) през идната многогодишна финансова рамка (2021-2027 г.) и 7,5 милиарда евро (12 % от БВП) безплатни средства от Европейски Съюз по механизма последващо потомство (NGEU). Въпреки предизвикването да се усвои толкоз огромно количество средства, Fitch Ratings има вяра, че това ще увеличи икономическия напредък от плануваните 3 % през 2021 година на 4-5 % през интервала 2022-2025 година, акцентират от финансовото министерство.

Друг фактор, носещ позитиви в оценката, е продължаващият интерес към присъединение към еврото. Също по този начин рейтинговата организация прави оценка бюджетния недостиг (на начислена основа) на 4 % от Брутният вътрешен продукт през 2020 година, повлиян най-много от обвързваните с Covid-19 ограничения за разноски от към 3 % от Брутният вътрешен продукт.

" Фич " обаче акцентират и редица други неподходящи фактори в дълготраен проект - един от които е демографската конструкция на популацията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР