Въпреки напрегнатите отношения между България и Северна Македония, все повече

...
Въпреки напрегнатите отношения между България и Северна Македония, все повече
Коментари Харесай

Все повече македонци си вадят български паспорти

Въпреки напрегнатите връзки сред България и Северна Македония, от ден на ден македонци аплайват за български паспорти. 1458 души са получили българско поданство за първите два месеца на тази година. Най-много български паспорти са получили жители на Северна Македония, оповестяват пред БНР от Комисията по българско поданство към вицепрезидента.

От началото на годината е възобновено поданството на 231 души, 7 са освободените от българско поданство по тяхно предпочитание, заяви пред радиото Димитър Здравков – член на Комисията по поданство към вицепрезидента.

Запазва се наклонността от предходни години за огромен интерес към български паспорти от жители на Северна Македония. " През 2020 година с издадените от вицепрезидента 279 указа е променено поданството на близо 19 000 души ", отбелязва Здравков.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Македонците, които получават български паспорти, са регистри...

142 са указите за придобиване на българско поданство или за близо 16 000 души. Най-много български паспорти са получили жители на Република Северна Македония, демонстрира анализът от предходната година.

" Над 55% от общо издадените укази касаят такива лица или това са близо 10 000 души. Следвани от жители на Украйна – близо 2000, Република Сърбия – към 1200, Молдова, Албания и Турция ", показва специалистът от президентството.

Димитър Здравков опроверга изказванието, че процедурата по приемане на поданство е тромава и мудна.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Чужденци ще може да получават българско поданство, в случай че влагат най-малко 2 млн. лева на фондовата бо...

" Това не е по този начин и законодателят е определил една рационална времева рамка съгласно значимостта на процедурата. Например, когато едно лице подаде своите документи в Министерство на правораздаването, с цел да стартира процедурата, минават за другите законови учредения, на които се кандидатства, сред 6 и 18 месеца, досега, в който министърът на правораздаването следва да направи своето предложение до президента ", изяснява той.

Македонците употребяват българските паспорти главно с цел да пътуват и работят в чужбина. Те им разрешават да се движат свободно и да работят легално в страните от Европейското икономическо пространство (без Великобритания). Най-лесният метод за приемане на българско поданство е като се потвърди български генезис. Затова и доста от македонците употребяват кръщелните свидетелства на свои баби, дядовци и по-далечни родственици, с цел да потвърдят връзката си с България.

Според специалисти ползата към българските паспорти ще продължи и отсега нататък, а България е заинтригувана да издава персонални документи по този метод. Според разнообразни оценки броят на, е сред 88 000 и 120 000.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР