Въпреки лошото време плаващото сметище на река Искър ще бъде

...
Въпреки лошото време плаващото сметище на река Искър ще бъде
Коментари Харесай

Протестна инсталация от пластмаси пред МОСВ

Въпреки неприятното време плаващото бунище на река Искър ще бъде изчистено до края на седмицата. Това увери пред бТВ регионалният шеф на София.

По този мотив апаратура от пластмасови боклуци посреща чиновниците на екоминистерството този четвъртък. Тя е част от протестна акция на природозащитници.

Инсталацията е направена от 1 000 пластмасови бутилки и съставлява вълна. Идеята е, че всяка секунда се създават към 20 такива талази с по 1 000 бутилки.

„ Проблемът е систематичен и не би трябвало виновността за сметището в река Искър да се трансферира на манталитета на българина. Министерство на околната среда и водите не си е свършило работата, тъй като системата за разделно събиране на боклуци не работи “, съобщи една от организаторките на акцията Евгения Ташева от „ За земята “.

Според нея би трябвало да се вкара по-добро решение на казуса с пластмасовите боклуци и организацията ѝ към този момент е предложила немския модел – пластмасовите бутилки да се смятат за амбалаж и за тях да се дава депозит в магазина, който да бъде получаван назад при тяхното връщане.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР