Въпреки кризата с COVID-19 интересът към покупка на жилище тази

...
Въпреки кризата с COVID-19 интересът към покупка на жилище тази
Коментари Харесай

Цените на жилищата ще нараснат с 5% догодина

Въпреки рецесията с COVID-19 ползата към покупка на жилище тази година остава огромен. Tова стана ясно по време на онлайн полемика, извършена от Imoti.net и излъчена онлайн в сайта на медията.

След въвеждането на изключителното състояние клиентите, търсещи да закупят лично жилище намалели, само че в летните месеци броят на подписаните покупко-продажби е наваксал изоставането. Засиленият интерес от страна на купувачите е довел до растеж на цените на жилищата в огромните градове с до 5%, а упованията са той да се задържи на сходни равнища и през идната година.

Според Антон Андонов, изпълнителен шеф на „ ЕРА Недвижими парцели “, факторите, които имат принос за засиленото търсене на парцели през тази година са: нарасналите приходите на хората, банковото финансиране, неналичието на други възможности за вложение на спестените средства, миграцията от дребни обитаеми места към по-големи градове.

Най-голямата смяна на пазара тази година са настройките на купувачи и продавачи, регистрираха специалистите по време на онлайн полемиката.

„ В месеците преди пандемията, имаше засилен интерес към покупка на жилище от страна на хора, които се изплашиха от опцията България да влезе в Еврозоната – това ги накара да влагат спестяванията си. След локдауна през март хората, които се върнаха на пазара бяха водени от желанието да опазят парите си “, разяснява Андонов в диалог с модератора на полемиката Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

Според Румяна Александрова от организацията за недвижими парцели „ Сандер Корект РА “ COVID-19 е повлиял отрезвяващо на част от продавачите на парцели и през лятото надценените жилища са слезли на естествените си равнища, а някои от продавачите са сключили покупко-продажби за тях.

„ Като цяло обаче продавачите по-трудно привикват с новата действителност и това води до закъснение на покупко-продажбите за парцелите им с 8 до 10 месеца, както и до отстъпки в границите на 15% до 20% от офертната цена “, съобщи Александрова.

По време на онлайн полемиката, отдадена на провокациите пред имотния пазар в резултат на ковид, специалистите обявиха, че изоставането във връзка с броя подписани покупко-продажби, ще бъде наваксано до края на годината.

„ Очакваме след отчитането на покупко-продажбите през ноември и декември изоставането с 10% по отношение на предходната година да бъде обезщетено изцяло “, съобщи Андонов.

В студиото Андонов призна, че планувал спад на ипотечните заеми с 30% през 2020 години, само че статистиката отчела 10% растеж към края на септември.

От Пощенска банка също регистрират 20% растеж на ипотечните заеми по отношение на предходната година.

„ Купувачите са дейни и имат съществени упования към парцела и към банката. Те чакат от банките да реагират бързо и да им обезпечат „ екстрите “ по заема, които са им нужни – опция да понижават месечната си вноска шест месеца в годината, да прескачат вноска, на база на спестяванията си да понижават лихвата по заема. Това са „ екстри “, които ние предлагаме “, съобщи Даниела Иванова, шеф отдел „ Ключови партньорства и пейрол бизнес “ в Пощенска банка.

Според нея COVID-19 е отправил предизвикателство към банките да се цифровизират по-бързо. През тази година от Пощенска банка надградили опциите за онлайн консултация с нов онлайн център за жилищно кредитиране. Така клиентите могат да поръчат безвъзмездна консултация, а по време на диалога могат да аплайват за ипотечен заем и в къс период да бъдат утвърдени.

Няма смяна във връзка с профила на купувачите на жилища – това са най-вече млади фамилии със постоянни приходи, които купуват парцели с две спални.

В съпоставяне с предходната година през тази се вижда засилен интерес към комплекси с еднофамилни къщи в София или покрайнините, както и към парцели в селата към столицата и огромните градове.

Миналата седмица данни на Националния указател на ново строителство и реконструкции демонстрираха спад с 26% на стартиралите жилищни планове към края на октомври.

Според Георги Шопов, ръководител на УС на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП), през март и април на пазара на ново жилищно строителство е имало мъртвило, само че през идващите месеци забавянето е било обезщетено.

„ Клиентите, които бяха възнамерявали да купят парцел през март-април, купиха през май и юни, а тези, които бяха възнамерявали да купят през май и юни, също реализираха проектите си и през летните месеци имаше огромно търсене. То компенсира паузата на пазара “, разяснява Шопов.

Той предвижда сдържан скок на цените през идната година в границите на 5% до 7%, защото пазарът се е успокоил. По думите му за строителния отрасъл не е преференциално цените да са доста високи, тъй като както е посочила рецесията през 2008 година след внезапен скок следва срив на пазара.

Цялата онлайн полемика на може да гледате
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР