Въпреки категоричната победа на Нова Демокрация, Гърция отива на предсрочни

...
Въпреки категоричната победа на Нова Демокрация, Гърция отива на предсрочни
Коментари Харесай

Мицотакис отказа да преговаря за коалиционен кабинет, гърците ще избират новите 300 депутати на 25 юни

Въпреки безапелационната победа на Нова Демокрация, Гърция отива на предварителни избори, а най-вероятната дата е 25 юни. Премиерът Кириакос Мицотакис върна мандата и съобщи, че няма да работи по сформирането на коалиция.

Някои твърдяха, че дясноцентристите на Мицотакис ще понесат тежък удар след ЖП злополуката през февруари, при която починаха 57 души. Лидерът на опозицията Алексис Ципрас пък даваше поръчка, че е подготвен да ръководи още веднъж.

Формално президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу връчи изследователски мандат на Кириакос Мицотакис още в понеделник, само че той го върна на същия ден.

Гърция се приготвя за предварителни парламентарни избори, откакто Кириакос Мицотакис, водачът на спечелилата вота в неделя " Нова Демокрация " отхвърли да договаря за съдружно държавно управление. Днес се чака и опозиционната СИРИЗА също да се откаже от опита да сформира кабинет.

За да се съблюдава Конституцията, на следващия ден мандат ще получат и социалистите от ПАСОК, които също имат намерение да се откажат от договаряния за сформиране на държавно управление.

Премиерът Мицотакис към този момент получи единодушието на водачите на гръцките партии за осъществяване на предварителни парламентарни избори на 25-ти юни. До тогава страната ще се ръководи от длъжностен кабинет, назначен от президента. Предвижда се новоизбраните в неделя депутати да положат клетва и още на идващия ден Народното събрание да бъде разхлабен.

На предварителния избор в края на юни гърците ще гласоподават по нов закон, по отношение на който, първата партия ще получи бонус места в Народното събрание, което ще отвори необятно вратата за Нова народна власт за еднопартиен кабинет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР