Въпреки категоричната победа на Нова Демокрация, Гърция отива на предсрочни

...
Въпреки категоричната победа на Нова Демокрация, Гърция отива на предсрочни
Коментари Харесай

Гърците ще изберат новите 300 депутати на 25 юни

Въпреки безапелационната победа на Нова Демокрация, Гърция отива на предварителни избори, а най-вероятната дата е 25 юни. Премиерът Кириакос Мицотакис върна мандата и съобщи, че няма да работи по сформирането на коалиция. Анализаторите предсказаха подобен процес на събитията, а става известно, и жителите не са сюрпризирани.
Не чаках нищо друго от това. Заслужаваме си това, което ни чака. Това е нашата страна. Честно казано, желаех някой нов човек, нещо друго. А не едни и същи политически династии, само че такива сме си.
Сотирис, пожарникар

Някои твърдяха, че дясноцентристите на Мицотакис ще понесат тежък удар след ЖП злополуката през февруари, при която починаха 57 души. Лидерът на опозицията Алексис Ципрас пък даваше поръчка, че е подготвен да ръководи още веднъж.
Очаквах резултата, всички мои другари, фамилията ми, всички са удовлетворени. Надявам се на идващия тур Нова Демокрация да се оправи още по-добре.
Спирос, пенсионер
Очаквах Нова народна власт да завоюват, само че не и с такава разлика. Какво да ви кажа, Мицотакис ги разруши. То йспечели почтено, тъй като Ципрас не можа да онагледи обещанията си, през 2015 година се подведохме по думите му.
Фотис, предприемач

Формално президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу връчи изследователски мандат на Кириакос Мицотакис още в понеделник, само че той го върна на същия ден. При малко над 60% изборна интензивност, Нова народна власт получи 41 на 100 от гласовете, СИРИЗА остана втора с близо 20%. Трети са от ПАСОК с учудващо високия резултат от 12 на 100. На предварителния избор в края на юни гърците ще гласоподават по нов закон, по отношение на който, първата партия ще получи бонус места в Народното събрание, което ще отвори необятно вратата за Нова народна власт за еднопартиен кабинет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР