Въпреки голямата подкрепа на много страни-членки на ЕС за започване

...
Въпреки голямата подкрепа на много страни-членки на ЕС за започване
Коментари Харесай

Италия и Ирландия с най-голяма подкрепа за Северна Македония за ЕС

Въпреки огромната поддръжка на доста страни-членки на Европейски Съюз за започване на договаряния с република Северна Македония, Франция, Холандия и други западноевропейски страни към момента се съпротивляват против този развой, сподели унгарският външен министър Петер Сиярто след закуска с Никола Димитров и Буяр Османи.
Запитан дали Париж и Хага към момента демонстрират опозиция против началото на договарянията, Сиярто сподели: " Да, да, има огромна опозиция от страна на западноевропейските другари, те не са толкоз чувствителни, отдалечавайки се от района ", цитира МИА.
На закуска, проведена от румънското председателство и гръцкия външен министър Йоргос Катаругалос, дружно с външните министри на Европейски Съюз, македонският им сътрудник Никола Димитров и вицепремиерът Буяр Османи, беше изразено " огромно задоволство " от разрешаването на разногласието за името и поддръжката на множеството държави-членки за започването на договаряния, оповестиха дипломатически източници.
Най-силна поддръжка е получена от източноевропейските страни, както и от Италия и Ирландия.
Унгария, сподели Сиярто, счита, че решението за договаряния с Македония би трябвало да бъде взето през юни и че през февруари страната е изпратила " собствен умел посланик да работи за македонското външно министерство ".
" Той е там, с цел да подкрепи процеса на интеграция и каквото е нужно на Северна Македония, с цел да се форсира тази процедура “, сподели унгарският министър.
От холандска страна тонът е по-умерен.
Холандският министър Стеф Блок, който също участва на закуската, съобщи пред МИА, че страната му е ориентирана към постигането на промени в Македония.
" Важно е Северна Македония да продължи да напредва, Холандия е строга в осъществяването на изискванията и считаме, че за Северна Македония е от изключителна значимост да покаже ясни резултати, изключително в битката с корупцията и проведената престъпност. Отдаваме самопризнание на уреждането на разногласието за името, само че това не прави по-малко належащо да се демонстрира прогрес в други области “, сподели Блок.
В допълнение към промените, държавите-членки желаят да видят и осъществяване на Договора, напомня белгийският министър Дидие Рейндерс.
" За нас е най-важно да забележим отчета на Европейската комисия и да проверим дали има придвижване напред, разногласието за името беше самобитно авансово изискване и беше изключително изпълнен, в този момент желаеме законите да бъдат признати и изпълнени и знаем, че използването постоянно е най-сложната част, сподели Рейндерс.
За Белгия е от първостепенно значение всяка страна да бъде оценена съгласно личните й заслуги и да няма " пакети от страни ".
" Независимо от това кои страни ще бъдат на масата, ние ще проучваме страна по страна, тъй като най-малко за Белгия няма смисъл да нарушава процеса в каквато и да било посока, заслугите би трябвало да се преглеждат самостоятелно ", добави министърът, съобщи БГНЕС.
Белгия обаче не е измежду най-скептичните страни като Франция и Холандия и има вяра, че вратите остават отворени за НАТО и Европейски Съюз.
" Надявам се, че през идните месеци и до лятото ще можем да стартираме развой на присъединение. Това е доста дълъг развой, даже в случай че го стартираме, процедурата ще бъде доста дълга, глава по глава ще би трябвало да се дава отговор на европейските условия, само че в действителност доста сме щастливи, че видяхме упоритостта в решаването на името и вратите към НАТО са отворени. Сега сме подготвени да ги отворим и за Европейски Съюз, в случай че критериите са изпълнени”, сподели Дидие Рейндерс.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР