Въпреки големите промени в съвременния бизнес, включително и в ресторантския,

...
Въпреки големите промени в съвременния бизнес, включително и в ресторантския,
Коментари Харесай

Защо повечето шеф готвачи са мъже

Въпреки огромните промени в актуалния бизнес, в това число и в ресторантския, дамите отпред на кухнята остават необичайност и броят им даже се свива. Това демонстрират данните световно, макар че от ден на ден хора са захласнати от качеството на храната, а новите заведения никнат като гъби. Въпросът е за какво толкоз малко дами са виртуозни професионални готвачи, както формулира въпроса Кристета Камърфорд, която през 2005 година стана първата жена, назначена за началник в кухнята на Белия дом.

Остров за мъже

Според данните на националната статистика на Англия от общо 250 хиляди началник готвачи едвам 46 хиляди са дами. За година (2016 г.) броят на дамското наличие в кухнята се е стопил с 20.5%.

Следващото потомство млади готвачи не е от хора, които са напуснали учебно заведение на 15 година, работили са на най-ниското равнище в ресторант с три звезди " Мишлен " до момента в който останат изцяло без пари, споделят ресторантьори пред " Гардиън ". Обясняват, че идващото потомство готвачи са хора, зарязали устрема към дипломи и личен бизнес, които се насочват непосредствено към това, което обичат да вършат.

Собственици на заведения за хранене, които са дами, споделят пред изданието, че не избират екипа си съгласно пола, само че също по този начин се стремят той да е разнороден както полово, по този начин и възрастово.
 Защо множеството началник готвачи са мъже
© Associated Press

Една от тях споделя, че когато отваря ресторанта си, на няколко от масите се слагат табелки, които споделят, че клиентите имат опция да извикат началник готвача и да поговорят с него. Когато тя се появява, доста от посетителите били сюрпризирани и даже изразили това на глас.

Някои притежатели на заведения за хранене считат, че методът, по който в медиите се написа по тематиката, евентуално играе роля в отблъскването на дамите от тази специалност, тъй като кухнята от вътрешната страна има неприятна известност и е представяна като адско място, а към този момент не било по този начин.

Принадлежи ли дамата на кухнята

Холандският уебсайт Munchies показва, че обичайно в обществото се приема, че дамата принадлежи на кухнята. Но не и когато става дума за професионалната. В Холандия едвам към 10% от началник готвачите са дами, сходна е обстановката и в другите страни.
 Защо множеството началник готвачи са мъже
© Associated Press

Един от локалните готвачи разяснява пред изданието, че дамите постоянно се отхвърлят от тази кариера поради обществения си живот - като да вземем за пример поради приятеля си, който не е склонен да бъде подложен на второ място и даже той да готви у дома поради нейната претовареност. Същият резултат има и желанието на дамите да имат деца. Тогава те отново избират специалност, обвързвана с храната, само че такава, която има обезпечава повече време да се грижат за дома. Не един готвач мъж признава пред уеб страницата, че дамите, с които е работил, са били доста положителни в работата си и са правели атмосферата по-приятна.

Други холандски готвачи допълват, че дългите часове работа на началник готвачите отблъскват дамите, въпреки че години наред са работили един до друг с дами, които не са имали проблем с това. Други споделят, че нормално в заведенията за хранене, където се подготвя и сервира органична храна, има по-голям интерес от страна на дамите. Те са и тези, които обичат да употребяват повече сезонни артикули и държат на естетическата страна на ястията повече.
 Защо множеството началник готвачи са мъже
© Associated Press

" Но все пак, работата в кухнята си остава тежък физически труд. Може да звучи жестоко, само че тя е по-лесна за мъжете - да стоиш 12 часа на крайник ", разяснява различен готвач. Освен това поради потребността всичко да става бързо и качествено по едно и също време, общителните връзки не са нещо типично за кухнята, което за дамите постоянно не наподобява задоволително.

Екип само от дами не всеки път е работеща формула, само че пък единствено от мъже е ужасна, споделя различен готвач, който споделя, че е мъчно да се намерят дами за професионалната кухня.

Друг счита, че дамите са отблъснати от черната работа, която получават за начало в кухнята. Затова множеството от тях се насочват към кетъринга, където съотношението е 60:40 в интерес на мъжете, само че работата наподобява е по-поносима.

Някои готвачи показват, че неналичието на повече шефове дами се дължи и на обичайното систематизиране на обществените функции в обществото, което за дамата отрежда да се грижи за фамилията си.

Да си " кучка " или да вършиш работата на другите

Настроенията оттатък Океана не са доста по-различни. Проучване на държавния университет в Тексас, Съединени американски щати, по тематиката демонстрира, че когато се готви у дома, тази активност повече се свързва с дамите в сравнение с с мъжете, и тъкмо противоположното е когато става дума за професионалната кухня.

Според проучването един от проблемите, с които дамите се сблъскват в професионалната кухня, е натискът да се впишат в нейните особености - мачовската среда, която доста дами не могат елементарно да преглътнат. Тя ги кара да се усещат като нашественици, а техните ръководители по хипотеза одобряват, че те не са физически и прочувствено задоволително мощни, с цел да работят в кухня и надлежно им дават по-малки благоприятни условия да заемат по-висока позиция.

Така, до момента в който се усещат новобранци, дамите готвачи би трябвало да се потвърждават в тази среда - от една страна да дават отговор съответно на пиперливи подмятания или сексистки вицове, а въпреки това, в случай че би трябвало и безусловно, да търпят болежка, с цел да се покажат задоволително мощни физически - като да вземем за пример не търсят помощ, когато би трябвало да се пренесат тежки предмети. Налага се да показват и прочувствена резистентност като не си разрешават да плачат.
 Брадли Купър в ролята на шеф-готвач в
© "Повелителят от кухнята "

Брадли Купър в ролята на шеф-готвач в " Повелителят от кухнята "

Жените обаче би трябвало да внимават. Ако дават внезапни разпоредби в стила на мъжете в кухнята, може да получат етикета " кучка ", което да подрони престижа им. Избиращите по-внимателен метод пък може да се окажат в обстановката да правят мръсната работа до момента в който показват съпричастност към екипа.

Според проучването друга причина за дребното началник готвачи дами е това, че те всекидневно напущат работата си преди да е настъпил моментът за покачването им. Шефовете работят по 12-14 часа дневно шест и даже седем дни в седмицата. В същото време макар високия публичен статус, който имат най-хубавите готвачи в очите на обществото, те надалеч не печелят положителни пари, а доста заведения за хранене оферират незначителни обществени придобивки като здравна осигуровка, заплатен отпуск или обществен проект за пенсия.

Много дами са склонни да се съгласят на работа при такива условия, само че не и в случай че имат деца. Освен това доста заведения за хранене не оферират платено майчинство. Шефовете не могат да си оставят работата, с цел да гледат, да вземем за пример, болното си дете. Това на процедура значи, че дамите с деца не могат да станат сполучливи готвачи.

Жените в кухнята, обхванати от проучването, споделят, че са изправени пред две благоприятни условия: да изоставен професионалната кухня или да измислят кой да се грижи за децата им. Затова постоянно отиват в областта на кетъринга или даже в магазините за храни. Други съумяват да маневрират сред работата и фамилията, тъй като техните съпрузи имат гъвкаво работно време, което разрешава родителство на смени.
 Защо множеството началник готвачи са мъже
© Associated Press

Позитивното отношение на медиите може да поддържа или да унищожи кариерата на готвача, считат създателите на проучването. Те прегледали стотици изявления с ревюта на заведения за хранене в профилираните издания, с цел да ревизират дали текстовете имат нещо общо с пола на шефовете. Установили, че мъжете готвачи получават бонус в оценката за интелектуалната или техническата страна на работата им по едно ядене. Критиците на храна рядко загатват сходно нещо, когато пишат за дами готвачи и рядко ги правят оценка като " крепко работили ".

Успешните мъже в кухнята са описвани като възставащи против разпоредбите - изключително тези, които употребяват съвременни способи като молекулярния, да вземем за пример. Жените, въпреки това, са ценени за следването на традициите при готвенето.

Когато шефове мъже доближат избран статус, се счита за естествена последваща стъпка да основат лична кулинарна империя - верига заведения, готварски книги, излъчвания. Докато дамите като че ли непретенциозно остават далеко от този искра - те готвят от сърце и се стремят да хранят добре хората, а не личното си его или да преследват финансов триумф.

Заключението от това проучване е, че не може да се приказва за разлики сред дамите и мъжете в кухнята във връзка с умения, мотивация или лидерски качества. Големи са разликите обаче в метода, по който биват възприемани от другите. Проследяването на медийни изявления, в които се загатват " велики готвачи ", демонстрира, че всекидневно се написа за готвенето и избора на кариера от страна на мъжете. Жените готвачи, питани в университетското проучване, споделят, че би трябвало да се оправят със обществените стандарти, които от време на време са даже враждебни и с потребностите на фамилиите им, което прави доста мъчно за тях да доближат същите равнища на професионално развиване както техните сътрудници мъже.

Най-успелият български готвач също е мъж - Емил Минев, който е кулинарен арт шеф на академията Le Cordon Bleu London. Той събира още шестима надарени млади български готвачи с интернационален опит, с цел да подготвят специфичната вечеря в края на март, на която ще бъдат връчени и премиите в обичайния конкурс " Ресторант на годината 2017 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino ". Още за събитията към състезанието - тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР