Въпреки че звучи като суеверие, проучванията показват, че фазите на

...
Въпреки че звучи като суеверие, проучванията показват, че фазите на
Коментари Харесай

Влияят ли на съня фазите на Луната?

Въпреки че звучи като поверие, изследванията демонстрират, че етапите на Луната могат да повлияят на съня.
Прочетете още
Каква част от Луната виждаме всяка вечер се дефинира от това какво е разположението на Земята, Луната и Слънцето. Пълнолуние се случва на всеки 29,5 дни, когато Земята е сред Слънцето и Луната. Тогава страната на Луната, обърната към Земята, е съвсем напълно обляна от слънчева светлина и Луната наподобява цялостна.

Обратното на пълнолунието е новолунието. По време на тази фаза слънчевата светлина се отразява от страната на луната, която не можем да забележим от земята. От нашата позиция наподобява, че през тези нощи няма луна.

Анекдотично, съвсем всеки от нас се е сблъсквал с нарушен сън по време на пълнолуние или познава човек, който е изпитал този проблем. Изненадващо, науката поддържа този феномен, показвайки, че пълнолунието кара хората да спят по-малко.

Хората заспиват по-късно и спят по-малко в нощи с повече лунна светлина, нормално породено от пълнолуние, е друга констатация от изследване.

Децата спят с 1% по-малко по време на пълнолуние и хората се разсънват по-често през нощите, когато луната е цялостна, намалявайки общия сън с 25 минути, е умозаключение на трето.

Хората имат по-ниско качество на съня по време на пълнолуние, както и че приблизително спят 20 минути по-малко, лишава им пет спомагателни минути, с цел да заспят, и имат 30% по-кратък бездънен сън по време на пълнолуние, също се намира при изследвания.

Учените не са напълно сигурни за какво Луната може да повлияе на съня. Светлината от пълнолунието може да повлияе на вътрешния часовник на тялото и производството на мелатонин, хормон, който подтиква съня. Едно от вероятните пояснения е, че хората може да са еволюирали обществено, с цел да се възползват от естествената светлина, създадена от пълнолуние.

Данните обаче демонстрират, че хората спят по-зле по време на пълнолуние, даже когато са в тъмна стая, тъй че въздействието на пълнолунието надвишава просто излагането на светлина. Пълнолунието може да повлияе на земното магнитно поле или гравитационното привличане, само че връзките сред тези фактори и съня не са проучени.

Въпреки че изследванията върху лунния цикъл и съня са се подобрили, има потребност да разберем по-добре по какъв начин етапите на Луната въздействат на други области на здравето. Някои отчети демонстрират, че епизодите на психологични болести и на принуждение могат да се усилят по време на пълнолуние. Независимо от лунния цикъл, фокусирането върху положителната хигиена на съня може да помогне за постигането на по-добър сън през нощта.

Източник: Puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР