Въпреки че в закона са предвидени задължителни квоти за хора

...
Въпреки че в закона са предвидени задължителни квоти за хора
Коментари Харесай

Омбудсманът: Работодателите не са стимулирани да наемат хора с увреждания

Въпреки че в закона са планувани наложителни квоти за хора с увреждания, работни места за тях няма. Работодателите не са подтиквани да наемат хора с увреждания. Това сподели за Радио " Фокус " омбудсманът доцент Диана Ковачева във връзка Международния ден на хората с увреждания. Според статистиката огромна част от младежите с увреждания на възраст сред 15 и 24 години не са заети с работа, с учене или с образование, добави омбудсманът.
" Хората с увреждания в България са изправени пред доста компликации. Една част от тях са свързани с превъзмогването на физически бариери, достъпността на средата, а друга част е обвързвана с поддръжката, финансова поддръжка или помощни средства, които те да получават. За множеството от нас правото на труд е естествено, от време на време даже досадно обвързване, а за тези хора това е опция за реализация. Статистиката демонстрира, че огромна част от младежите с увреждания на възраст сред 15 и 24 години не са заети с работа, с учене или с образование. Всъщност, те са невидими. Те остават трайно изключени от пазара на труда. Сблъскват се с недоумение от страна на обществото, със стандарти, с доста стеснен достъп до положително обучение, с неналичието на приспособено работно място ", изясни омбудсманът.
 
И въпреки всичко има добра вест, по увещание на министерстово на труда и обществената политика ще има пормяна на порочната процедура при обжалване на ТЕЛК-ове, те да не се изплащат.
" Хората с увреждания имат и доста съществени проблеми по отношение на ТЕЛК-овите решения в последно време. Наскоро беше преодоляна една неприятна процедура, обвързвана с обстоятелството, че когато бъде постановено едно ТЕЛК-ово решение, в случай че то се апелира, не предстои на осъществяване. Независимо от обстоятелството, че законът споделя тъкмо противоположното, Министерството на труда и обществената политика не го приемаше като съображение, с цел да изплаща финансова помощ на хората с увреждания и да им дава помощни средства. След настойчива рекомендация на омбудсмана тази процедура ще бъде изменена по уверения на екипа на Министерство на труда и обществената политика. И от този миг нататък когато бъде постановено ТЕЛК-ово решение, даже и то да се апелира, хората ще могат да получават финансовата поддръжка “, сподели още Диана Ковачева, като прикани хората с увреждания да подават сигнали, в случай че тази процедура не се съблюдава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР