Въпреки че учените понякога се занимават с по-малко важни проблеми,

...
Въпреки че учените понякога се занимават с по-малко важни проблеми,
Коментари Харесай

Учени създадоха течни дървета

Въпреки че учените от време на време се занимават с по-малко значими проблеми, като да вземем за пример неотдавнашната задача на учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT) да намерят идеалния метод за отваряне на Орео, доста от тях в региона на изкуствения разсъдък и технологиите не престават да изобретяват нови и новаторски технологии в интерес на човечеството.

Според публикация в „ Yup That Exists “ сръбски учени са основали нещо, което са нарекли " течни дървета " , което може да значи позитивен пробив в няколко научни области.

Изобретението е дело на екип от откриватели, работещи в Белградския университет. Тези течни дървета се назовават течни, тъй като учените са употребявали нанотехнологии, с цел да основат течно вещество вместо дърво, като в същото време са запазили доста от същите свойства.

Течните дървета съставляват контейнер, цялостен с вода и микроводорасли , които биха могли да бъдат опция на дърветата в градските региони. Въпреки че за някои това може да звучи като недомислица, явно технологията би могла да промени разпоредбите на играта за много промишлености.

Те са основани благодарение на целулозни нановлакна - дребни нишки, които се намират в стените на растителните кафези. Тези нишки се смятат за модернизиран материал от биомаса и могат да се употребяват за разнообразни цели в браншове като електроника, строителство, храни, медицина, произвеждане на сила, козметика и опазване на здравето. Учените са преработили тези нановлакна в течна форма, създавайки течност с висока издръжливост и устойчивост, сходна на дървесината.

Нанотехнологиите не са нещо ново и доста хрумвания и концепции , които оформят разбирането ни за тази област, датират от средата на 20-ти век. Тя е необятно застъпена във филми като " Терминатор ", " Черната пантера " на Marvel и други в границите на научнофантастичния род. За разлика от подправените джаджи в тези филми, тези нановлакна и течни дървета са същински и извънредно гъвкави.

Една от огромните аргументи, заради които изобретяването на течните дървета се преглежда като потребна иновация и опция на дървото , е, че заради свойството си на течност, те могат да бъдат направени в безконечен брой форми и размери. Този тип еластичност им дава ясно преимущество пред нещо като дърво, като в същото време резервира доста от неговите свойства.

Друг извънредно използван детайл на това ново вещество е, че то може да бъде създадено от разнообразни растителни източници, даже от странични материали от горското и селското стопанство.

Изсичането на горите и търсенето на запаси е значим фактор във кино лентата на Джеймс Камерън " Аватар ", както и голямо безпокойство на доста деятели за запазване на околната среда, защото продължаваме да изчерпваме ресурсите на Земята. Течните дървета биха могли да понижат отпадъците в промишленостите, които оказват въздействие върху това, и да послужат като резистентен, екологичен запас отсега нататък.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР