Въпреки че учените изследват космоса за сигнали от извънземни цивилизации

...
Въпреки че учените изследват космоса за сигнали от извънземни цивилизации
Коментари Харесай

Джил Тартър: До 2100 година ще открием извънземни

Въпреки че учените изследват космоса за сигнали от извънземни цивилизации в продължение на половин век, Джил Тартър разказва акцията на човечеството като търсене на риба в международните океани.

„ Нашата звезда, слънцето, е единствено една от 400-те милиарда други звезди в нашата Галактика – Млечния път „, споделя Тартър. „ И нашата вселена “ Млечен път „ е единствено една от към 200 милиарда други галактики във вселената, която виждаме “, добавя тя.

Джил Тартър, чиято астрономическа кариера е брилянтно изиграна от Джоди Фостър във кино лентата „ Контакт “ от 1997 година, приказва по време на третата конференция на Корпоративния мениджмънт на Института по технологии Caribe Royale в Орландо.

Ученият е някогашен участник в програмата SETI на НАСА, а през днешния ден Тартър е теоретичен кадър в неправителствения институт SETI в Маунтин Вю, Калифорния. Тя е получила две награди на НАСА за „ Служба на обществото “, а през 2004 година е оповестена за един от 100-те най-влиятелни хора в света.

Програмата SETI е предопределена за търсене на извънземен образован живот. Институтът SETI има радиочестотната обсерватория в Хат Крийк, а Тартър е помогнала да се развие масивът Allen Telescope Array (ATA) в планините Каскада, на към 290 благи (466 км) северно от Сан Франциско.

Мисля, че през този век ще намерим живот отвън Земята,

съобщи Тартър пред аудиторията на конференцията.

„ Можем да открием биомаркери на планети или луни от нашата Слънчева система. Можем да намерим артефакти до момента в който изследваме Слънчевата система. Можем да търсим отдалечени биологични знаци в атмосферите на далечни екзопланети “, разяснява Тартър.

„ Или може би можем да открием резултат от софтуерните цивилизации: техносистеми “, добавя тя.

Тартър е направила презентация на PowerPoint със фотоси на телескопи, звезди и галактики. Показва и фотоси на Земята снимана от огромно разстояние от Касини от орбитата на Сатурн (2013) и Вояджър 1, който минава покрай Нептун (1990).

„ Ние в действителност работим върху един античен човешки въпрос. И това е доста, доста обнадеждаващо. Можем в границите на 21-ви век да отговорим на въпроса дали има живот отвън Земята, въпрос който слагаме от доста, доста дълго време “, споделя тя.

Благодарение основно на данните от галактическия телескоп „ Кеплер “, Тартър декларира, че в Млечния път има повече планети, в сравнение с звезди.

Темата на изявлението направено от Джил Тартър беше „ Космическа вероятност: търсене на извънземни, намиране на себе си “. Една от задачите на конференцията е била да се наберат средства за усъвършенствания на програмата Allen Telescope Array. През последните години учените са фокусирали АТА върху проучване на 20 000 близки звезди. Повечето са дребни, тъмни червени джуджета.

„ Проектирахме второ потомство от приемници, които вършат телескопа доста по-чувствителен, по тази причина се опитваме да наберем средства, с цел да ги инсталираме на телескопа “ споделя тя пред изданието USA Today, след речта си.

„ Това, което в действителност бихме желали да създадем за Института SETI, е да съберем средства, тъй като това в действителност е план, който би трябвало да бъде дълготраен “, споделя тя. Джил Тартър също изрази вяра за нова самодейност – „ Лазерен SETI “, като първият първообраз ще бъде конфигуриран в границите на месец и половина в Lick Observatory, покрай Сан Хосе, Калифорния.

„ Можем да изградим поредност от 96 камери, ситуирани на 12 обекта по целия свят, работещи в спектъра на оптичните и на инфрачервените лъчи. Ние безусловно ще можем да следим цялото небе от самото начало, с цел да забележим дали ще има някакви ярки проблясъци и експлоадирания на светлина или някакви други феномени, дали бързите радио-разпръсквания имат оптичен съставен елемент “, споделя тя за USA Today.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР