Въпреки че и в сега действащото законодателство обидата, лъжата, клеветата

...
Въпреки че и в сега действащото законодателство обидата, лъжата, клеветата
Коментари Харесай

Данаил Кирилов тръгна да прави закон за фалшивите новини

Въпреки че и в в този момент настоящото законодателство обидата, лъжата, клеветата и набеждаването са наказуеми, ръководещите стартират незабавни " експертни " срещи за инкриминирането на разпространяването на подправените вести. Това стана ясно след среща сред правосъдния министър Данаил Кирилов и ръководителя на комисията за просвета и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, оповестява в. Сега.
Работните групи по въпроса ще се съберат още при започване на есенната парламентарна сесия, заяви Кирилов. В тях ще бъдат привлечени специалисти от прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. " Имаме работни групи, сега обсъждаме и другите благоприятни условия, само че не желая да споделям дали ще се прави обособен закон или нови текстове в съществуващи закони, защото нещата са на доста начален стадий. Имаме разнообразни разновидности, само че би трябвало да забележим и какви са опциите в европейското право ", разясни Кирилов. Според него един от основните въпроси е да се дефинира какво е подправена вест, защото дебатът в Европейския съюз тече повече от две години, само че от него по този начин и няма резултат.
Вежди Рашидов обаче е подготвен със своя формулировка какво е подправена вест. " Непроверената вест, която няма нищо общо с истината, е подправена вест. С лъжливата вест се унищожават човешки ориси, никой не се извинява за това. Обратният въпрос е кой ще отбрани правата на всеки добър жител, който е обезчестен ", разяснява за " Сега " Рашидов. На въпрос за какво не се употребява в този момент съществуващата законодателна уредба за справяне с погрешната информация, Рашидов отговори, че " свободата на словото е доста положително нещо, само че дано не минава в свободия. Когато човек прави каквото си желае и не носи никаква отговорност за това, е свободия ".
" Хората би трябвало да имат правото да претендират за истината. Никой не убива свободата. Напротив, за ликвидиране е този, който се опита да убие свободата на словото. Но не би трябвало да се злоупотребява. За подправената вест, която не кореспондира с истината, би трябвало да се носи отговорност ", уверен е Рашидов и добави, че всеки ден интернет бълва подправени вести. Той бе безапелационен, че законодателните промени щели да бъдат подложени на публично разискване. Вежди Рашидов даже разгласи, че е изискал от премиера Бойко Борисов България да бъде хазаин на обща среща на ръководителите на отрасловите комисии в националните парламенти в Европейски Съюз, на която да бъдат разисквани общи европейски стандарти за справяне с неистинските вести.
Миналия месец Европейската комисия утвърди финансиране на нова стратегия, инициирана от евродепутата Андрей Новаков, оповестиха от партията. Проектът съставлява безплатно финансиране за онлайн медии, осведомителни организации и уеб сайтове за възстановяване на потенциала им да се борят с дезинформацията и подправените вести. " Както в Европа, по този начин и в международен мащаб дезинформацията е способна да въздейства на избори и на работата на държавни управления. Новата стратегия ще е в поддръжка на медийната среда в Европа, в това число и в България. Предложеният бюджет е в размер на 2.5 млн. евро, които Евросъюзът ще влага точно там, където има най-голяма потребност ", разяснява Новаков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР