Въпреки че енергоемкостта в България намалява, страната все още значително

...
Въпреки че енергоемкостта в България намалява, страната все още значително
Коментари Харесай

България изостава от средното ниво за енергоемкост в ЕС, според зам.-председателя на БСК Камен Колев


Въпреки че енергоемкостта в България понижава, страната към момента доста изостава от междинното за Европейски Съюз равнище. Това разяснява пред стратегия Хоризонт на БНР зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев.

„ Към момента единица продукция в България се създава с над 2 пъти повече сила в съпоставяне със междинното ниво за Европейски Съюз. Това е сериозен проблем, който се отразява върху конкурентоспособността на стопанската система, а в това време и опция за реализиране на обилни икономии, водещи до повишение на конкурентоспособността на нашите членове на промишлеността “, сподели той.

Припомняме, че в границите на конференцията на БФИЕК в края на предходната седмица ръководителят на АУЕР Ивайло Алексиев регистрира растеж на енергийното ползване и енергийната активност в целия бранш „ Индустрия “, в частност в секторите с висока енергийна активност.

Според думите на Камен Колев, несигурността на цените на електроенергийната борса в края на предходната година в допълнение е наложила нуждата от повишение на енергийната успеваемост в промишлеността.

По думите му, най-вече дребните и междинни предприятия срещат такива спънки и точно към тях е ориентиран планът, който се планува да показа БСК. Проектът е с европейско финансиране и е на тематика „ Повишаване на гражданското присъединяване в процесите на формулиране, осъществяване и мониторинг на политики и законодателство в региона на енергийната успеваемост “.

Според Камен Колев, пречките са свързани на първо място с високите първични капиталови разноски.

„ Въпросът е това, което е изпълнено от тези предприятия и всички задължени лица, предприятия, които дават своето енергийно проучване, да бъде систематизирано, тъй че да се даде една смляна информация за всички дребни и междинни предприятия – те да знаят, когато се насочат към някакви ограничения, какъв ще бъде вероятно предстоящият резултат като енергийни спестявания “, разяснява зам.-председателят на БСК. Той разясни, че това ще се прави на база на българския на практика опит.

Част от законодателството основава непотребни административни компликации. Затова от БСК ще предложат и съответни промени в нормативната уредба и законите, касаещи сферата, посочи той.

„ Искаме да създадем законодателството по-разбираемо, по-лесно за използване. Искаме да изведем разбори, които да оказват помощ на бизнеса при вземането на решение, да направи тези стъпки по-бързи и евтини и несъмнено, това да се отрази в тяхната конкурентоспособност. Искаме да уредим нормативната уредба при така наречен контракти с обезпечен резултат. А това значи облекчение на достъпа до финансиране. Тук не се изисква финансиране, а се заплаща от икономията на сила. Всяко дружество и бизнес конструкция ще има достъп до тези ограничения. Въпросът е да се предложи методиката, по която това да става “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР