Въпреки че днес почти никой не праща традиционните пощенски картички,

...
Въпреки че днес почти никой не праща традиционните пощенски картички,
Коментари Харесай

25 март - Ден на пощенската картичка

Въпреки че през днешния ден съвсем никой не праща обичайните пощенски картички, хубаво е да споменем, че 25-и март е техният формален ден.

Историята на пощенските картички е обвързвана с пощенските известия и фотографията. Родно място на картичките се счита Австро-Унгария, а годината е 1869. Измислени са тридесет години след изобретяването на фотографската фотография от Дагер. Инициативата за основаването на пощенските картички е на преподавателя във Военната академия Емануел Ферман.

Тази нова за времето си пощенска услуга почнала бързо да се популяризира в Англия, Германия и Швейцария. До нас пощенските картички от чужбина са стигали с кораби по Дунав до Русе, Видин, Свищов и Силистра.

През 1892 година по времето на Първото земеделско и промишлено ревю в Пловдив, е издадена и у нас първата илюстрована картичка. Но същински взрив разпространяването им бележи с приемането на Закона за пощите, който през 1897г. дава позволение на разнообразни ведомства и частни лица да издават пощенски „ откритки ", елементарни илюстровани картички. Преди това илюстрованите картички са се издавали случайно.

Колекционирането на пощенски картички и изгледи е методът да се резервира скъпата информация за значими исторически и културни събития, която те носят, да се запазят за поколенията паметниците на културата.Чрез тях пред нас оживяват градове, здания, улици, площади, персони, които към този момент от дълго време не съществуват или времето е трансформирало до неразбираемост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР