Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по време на контранастъплението си

...
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по време на контранастъплението си
Коментари Харесай

Forbes: Руската армия е загубила в последните дни техника за близо 700 милиона долара

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по време на контранастъплението си в региона на Харков са унищожили съветска военна техника за 673 милиона $, заяви списание Forbes.

От 6 до 11 септември ВСУ са ликвидирали 590 единици вражеска техника. Русия е изгубила 86 танка и 158 бойни бронирани машини, 106 артилерийски системи, 159 автомобила и 46 единици друга техника.

 

Най-скъпоструващата загуба на съветската войска е комплексът за радиоелектронна битка " Москва-1 ", оценен на 57 милиона $.

Според данни на разузнаването Русия е разполагала единствено с 9 такива комплекса на въоръжение. В региона на Харков съветските окупатори са изгубили изтребител-бомбардировач Су-34 (за 36 милиона долара) и противобатарейна радарна система " Зоопарк-1М " (за 25 милиона долара). Не цялото изгубено от руснаците съоръжение е унищожено.

Според аналитичния план Oryx от 6 до 10 септември украинската войска е заловила 129 единици военно съоръжение, което Forbes прави оценка на 104 милиона $, в това число девет гаубици Мста-С и Мста-Б на стойност над 43 милиона $.

По този мотив в обществените мрежи излязоха многочислени мемета, в които потребителите се майтапят, че единствено за една седмица Русия съумя да даде на Украйна повече военна техника, в сравнение с западните съдружници от началото на войната. Според картата, оповестена от Министерството на защитата на Руската федерация, от 6 септември руснаците са напуснали територия от съвсем 9 000 кв. км, което е повече от 28% от Харковска област.

Генералният щаб на ВСУ към момента е по-предпазлив в оценките си като отбелязва, че част от информацията ще бъде предоставена по-късно от съображения за сигурност. Последната публична цифра от украинска страна е за 3 000 кв. км. Но това не включва териториите, освободени на 11-12 септември, както и тези, които са били изоставени от съветските войски, само че чието завладяване от ВСУ към момента не е доказано.

Въпреки това на 12 септември зам.-министърът на защитата на Украйна Анна Маляр написа в профила си във Фейсбук, че са освободени към този момент близо 6 000 кв. км. " Почти 6 хиляди кв. км ", не скри насладата си тя, само че без да навлиза в детайлности в сходство с режима на тишина, натрапен от управляващите в Киев.

Президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение към този момент публично съобщи, че Украйна е отвоювала 6 000 кв.км. Кремъл не признава провалянето си и назовава протичащото се " прегрупиране " и " тактическо решение ". Ръководителят на окупационната администрация на Харковска област колаборационистът Виталий Ганчев съобщи, представен от РИА Новости, че по време на контранастъплението в региона на Харков украинските сили са превъзхождали съветските в количествено съответствие 8 към 1.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР