Въоръжените сили на Русия и войските на ЛНР и ДНР

...
Въоръжените сили на Русия и войските на ЛНР и ДНР
Коментари Харесай

Пречупена е отбраната на ключов украински укрепен район

Въоръжените сили на Русия и войските на ЛНР и ДНР концентрираха настъплението си в две посоки. По-конкретно село Пески, както и Соледар постоянно попадат в отчетите. Защо тези точки са от главно значение за развиването на военните дейности и по какъв начин ще се развият събитията, когато те в последна сметка бъдат освободени?

Сега главните събития на специфичната интервенция се развиват в два бранша на Донбаския фронт: към Авдеевка (включително покрай село Пески) и на линията Северск-Соледар-Артьомовск. Никой няма да щурмува челно Авдеевка. За цялостен надзор над село Пески е рано да се приказва. Но в действителност там към този момент тече разчистване и разминиране, в това число и в западната му част.

Пески са значими сами по себе си, като забележителна територия, от която Донецк ебил непрестанно обстрелван, и като най-важната укрепена зона в региона на летището в Донецк. Но е изключително значимо, че това е зоната, през която съюзническите сили сега обкръжават Авдеевка. Сега врагът се пробва да оборудва нова отбранителна линия оттатък Пески, разчитайки на следните села по пътя: Водяне и Первомайское.

Заемането на Пески ще значи сериозен пробив точно в отбранителната конструкция на Авдеевка, защото тези позиции са били оборудвани от врага дълго време, а в този момент врагът няма време и запаси да оборудва нова отбранителна система в нови позиции. Може да се вкопчи към индустриалната зона на Авдеевка безпределно дълго време, само че в реалност не може да организирате нова отбранителна линия към града.

Като цяло задачата на настъпващите съюзнически сили беше да унищожат тази първа отбранителна линия, измежду която се открояваше Пески. С нейното заемане по-нататъшните събития към Авдеевка ще станат по-предвидими. Разбиването на спомагателни украински защитни линии ще бъде доста по-лесно.

В северния бранш се водят боеве в покрайнините на Ню Йорк, само че напредването на съюзническите сили във всички тези браншове е постепенно, защото тези позиции са укрепени от ВСУ в продължение на осем години. Отделни села са се превърнати в един огромен бетонен бункер. Преминаването на тази отбранителна линия единствено по себе си е в положение да обезпечи достъп до оперативното пространство, даже в случай че врагът се опита да оборудва нови позиции. По същия метод той се опита да сътвори нова линия на отбрана след загубата на Северодонецк и Лисичанск. И къде е тя в този момент?

Друго нещо е, че въоръжените сили на Украйна, наподобява, към този момент не могат да компенсират сривовете в отбраната си с нови запаси и артилерийска отбрана. В Киев се объркаха за задачите. Командването на ВСУ (в частност министърът на защитата Резников) упорства за задържане на Донецкия фронт непременно, до момента в който Зеленски и неговото обграждане считат за по-важно организирането на „ контранастъпление “, основано на пропагандни и политически съображения. В резултат на това няколко странни логистични решения, взети от ВСУ доведоха до проблеми с защитата в Донецко направление без никакви усъвършенствания на други фронтове. Нещо повече, дребният плацдарм на източния бряг на река Ингулец, което в Киев се смяташе за опора за нахлуване против Херсон, беше на практика обезкървено през последните дни.

Важно е да се разбере, че напредването на съюзническите сили не е линейно. Например, откакто Киев построи отбранителна линия по автомагистралата Северск-Артьомовск, първичното нахлуване беше осъществено тъкмо към Северск. Това беше преди към седмица и половина или две седмици. След това беше реализиран сериозен пробив в южния сектор на това направление - към Артьомовск. И в този момент оптималното напрежение е върху Соледар - не напълно в центъра на позицията, само че покрай нея. В резултат на това врагът е объркан и не може бързо да маневрира с запаси, а тактиката на ВСУ с потребление на западно оръжие се оказа не толкоз ефикасна, колкото се очакваше.

В момента въоръжените сили на РФ и съдружниците по едно и също време са се изтеглили и отчасти са се окопали в източните околности на Артьомовск и Соледар. Защитната линия на врага към момента не е пробита, само че е огъната. Разкъсването ѝ най-малко на едно място ще значи връщане към Славянск и оставяне на Авдеевка обкръжена и без доставки. Както сподели опитът от последните месеци, това съвсем незабавно значи рухването на укрепения регион като цяло. Но и Соледар, и Артьомовск въпреки всичко са значими селища, чието заемане изисква нови старания, макар сериозните триумфи и преимуществото на съюзническите сили.

Соледар е дребен град (около 10 хиляди души преди евакуацията, при руската власт популацията доближава 15 хиляди), само че стопански неповторим. Тук се добива сол от незапомнени времена. До 2014 година концернът “Артьомсол” беше най-големият производител на сол в Централна и Източна Европа, задоволяваше потребностите на Украйна от сол на 90% и беше включен в листата на предприятията, стратегически значими за националната сигурност. И това в страна, в която главният народен артикул и знак – сланината – е директно обвързван със солта.

Запасите от сол там се правят оценка на гигантска цифра от 13 милиарда тона, от които единствено към 200 милиона са били добити за 150 години рандеман. По-възрастните читатели елементарно ще запомнят присъщата опаковка сол от кг с логото наследник слънчоглед.

И Соледар, апропо, надалеч не е единственият подобен образец. Донбас е неповторима сбирка от стратегически значими за стопанската система предприятия. От същата категория са “Азовстал”, Алчевският металургичен цех, химическите фабрики в Лисичанск и Северодонецк, антрацитните мини в Торез, най-големият бетонов цех в Европа в Амвросиевка. През 2015 година “Роспотребнадзор” забрани вноса на продуктите на “Артьомсол” и защото Русия представляваше 55% от продажбите, компанията на практика спря.

Имаше опити за увеличение на износа за Източна Европа (Унгария, Полша, Литва - като цяло локалната сол се изнасяше в 22 страни), само че главният акцент беше върху контрабандата. В продължение на към година “Артьомсол” се опитваше да доставя хранителна сол в Русия под прикритието на техническа сол, с цел да заобиколи възбраната на “Роспотребнадзор”, само че схемата бързо беше разкрита и всевъзможни контакти с това дружество бяха неразрешени.

Сега ракета е влетяла в централния офис на “Артьомсол”, предприятието е изцяло спряло да действа, макар че самите мини, разпръснати из града, не са наранени. А " солената рецесия " в Украйна е почнала през 2015 година и сега има изострен дефицит на сол в цялата страна.

Солните мини доближават стотици метри дълбочина и съставляват комплициран лабиринт. Има даже под земята параклис от времето на Александър I и под земята санаториум (пациентите с белодробни болести дишат солни пари). Теоретично тази система може да се трансформира в нещо като “Азовстал”, само че там няма идеологически бойци и по принцип в този момент никой няма да провежда демонстративна и безсмислена отбрана в Соледар. В момента се водят боеве в индустриалната зона на завода “Кнауф”, а артилерията работи по северозападните околности и по-нататък през степта, с цел да изключи доставката на запаси към Соледар.

По-нататъшното развиване като цяло е ясно. Скоро ще бъде преодоляна линията на защитата на съперника по позицията Северск - Звоновка - Соледар - Артьомовск.

Авдеевка последователно попада в по този начин нареченото оперативно обграждане. Предвид зачестилото дезертьорство в състава на т.нар “номерирани” пехотни бригади на съперника, защитата на всички укрепени региони като Авдеевка последователно ще се срине. Контранастъплението на врага не се чака заради неналичието на запаси, макар пропагандните крясъци на Зеленски за основаването на нова войска.

Нека създадем спогодба - към момента е рано да чакаме съдбоносен пробив в този момент. Не е напълно ясно доколко ВСУ са в положение да наситят защитата на региона на Славянск и Краматорск, а без това е мъчно да се вършат рационални прогнози. Това ще стане ясно най-вероятно през актуалната седмица.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР