Външно политическата линия на Турция и в частност скандала с ...

Външно политическата линия на Турция и в частност скандала с

Бивш наш консул в Одрин: Оригинално решение на Ердоган

Външно политическата линия на Турция и в частност абсурда с десетте посланика е автентично решаване на Ердоган в предизборната му акция . Това сподели някогашния общоприет консул на България в Одрин Георги Димов за излъчването „ Това е България “ на Радио „ Фокус “. Според него тази сюжетна линия в политиката на Турция е основана на спадащата поддръжка на Ердоган насочил се към нов президентски мандат. На казус по какъв начин това ще се отрази на връзките ни с Турция Георги Димов сподели :

“Ние би трябвало да водим балансирана и деликатна политика по отношение на прилежаща Турция. Ако Анкара извърши поставените изисквания и критерии, българската позиция е „ за “ участие на Турция в Европейски съюз и това е вярната позиция, като тя придава доста огромна тежест и легитимност на битката за човешките права, какъвто е и Осман Кавала от където потегли абсурда “, изясни някогашният консул на България в Одрин.

Георги Димов добави , че в случай че в действителност държавният глава Ердоган изгони десетте посланика, Турция ще изпадне в интернационална изолираност , тъй като това е невиждан случай, освен за практиката на Турция, а и в глобален мащаб, като нормално сходни дейности се случват по време на войни или на доста изострена позиция . Той обърна внимание, че това е най-високото допустимо равнище в интернационалните връзки и няма по какъв начин да не провокира отзив в политиката на засегнатите страни.

Георги Димов обърна внимание и на казуса за независимостта на турската правосъдна система, където има доста съществени въпросителни и рецензии . И те са кардинални , няма по какъв начин България да не застане зад тях, тъй като единствено от кардинална позиция страната ни може да гради връзките си с Турция, безапелационен беше някогашният консул на България в Одрин Георги Димов.

Източник: fakti.bg