Външно министерство инициира промени в Закона за българските лични документи,

...
Външно министерство инициира промени в Закона за българските лични документи,
Коментари Харесай

Външното министерство ограничава издаването на паспорти с привилегии

Външно министерство инициира промени в Закона за българските персонални документи, с които се лимитира издаването на дипломатически и служебни паспорти, даващи на притежателите им права за по-лесно и безвизово пътешестване в чужбина. Предложените промени са оповестени за публично разискване.
Промените са след заповед на вицепремиера Екатерина Захариева за осъществяване на инспекция и обзор на нормативните и вътрешноведомствени актове, уреждащи реда на издаване на дипломатическите и служебни паспорти.
Целта на промените е да се сведе до най-малко опцията от злоупотреби, защото актуалната нормативна уредба дава практическа опция всеки работоспособен български жител да получи длъжностен паспорт, в случай че записва юридическо лице с нестопанска цел, което съставлява съдружие, федерация или браншова организация, и бъде определен в нейното управление.
С новите оферти право на служебни паспорти ще имат единствено членовете на управленията на лицензираните спортни федерации, вписани в регистъра по Закона за физическото образование и спорта, както и членовете на управленията на представителните организации на служащите и чиновниците и на представителните организации на работодателите на национално ниво.
След инспекцията на Министерство на външните работи, осъществена по предписание на Екатерина Захариева през 2020 година, са оповестени за невалидни пет дипломатически паспорта. Към сегашния миг годните дипломатически паспорти са издадени от Министерство на външните работи на съображение на член 38, алинея 1, т. 1 от ЗБЛД, който постановява категориите жители, които имат право да ги получават.
Валидните служебни паспорти са 2959. От тях максимален дял – 2121, са на чиновници на Министерство на външните работи и членове на техните фамилии. Следва Министерството на защитата с 204, Авиоотряд 28 - 75, Министерство на вътрешните работи - 74, икономическото министерство - 53, Администрация на президента - 33.
Има и служебни паспорти, издадени на членове на спортни, научни и търговски организации, както и на представители на правосъдната власт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР