Външният ни министър Екатерина Захариева коментира решението на ЕК да

...
Външният ни министър Екатерина Захариева коментира решението на ЕК да
Коментари Харесай

Захариева обясни отново за България и Шенген

В ъншният ни министър Екатерина Захариева разяснява решението на Европейска комисия да одобри най-младия член на Европейски Съюз Хърватия в Шенген в ефира на bTV.

Министър Захариева посочи: „ Европейска комисия е взел решение за приемане на Хърватия в Шенген при осъществяване на избрани механически критерии. Същото решение бе взето и за България през 2011 година.

Стъпките са такива, че финалните решения предстоят. От Европейска комисия обявиха, че Шенген ще бъде по-силен с България, Румъния и Хърватия в него. Така че стъпката за осъществяването на техническите критерии е значима, само че аз се веселя за Хърватия. Съгласна съм с Европейска комисия, че Шенген ще е по-силен с тези три страни.”

За първи път от 12 година България е извадена от механизма за съдействието и инспекция. Европейската комисия ясно и изрично декларира постигнатият от България напредък.

Трябва да има идентични критерии за всички държави-членки. Трябва да има един изчерпателен механизъм за всички. Европейска комисия приключи този чудноват механизъм, който беше единствено за две страни. Въпреки това промените в страната няма да спрат, съобщи още Захариева.

Външният ни министър разяснява и срещата си в съветския ѝ сътрудник: "Разговорите ми с Лавров минаха доста градивно. Те бяха почтени. Тази година е знакова за нашите връзки ", акцентира Екатерина Захариева.

„ Има подписано краткотрайно помирение сред Турция и Сирия, само че до момента в който в Сирия има напрежение, съществува такова за цяла Европа. Слава богу, няма смяна и покачване на риска вследствие на военните дейности в Сирия.

Няма нарастване на натиска на българската граница. Ситуацията в Сирия, Йемен и Афганистан се следи деликатно от всички страни в Европейски Съюз, в това число от българските служби и българското външно министерство.

Много значимо е продължим, и това е нашият апел към сътрудниците в Европейски Съюз, а и към Турция, да продължим да изпълняваме съглашението сред Европейски Съюз и Турция от 2016 година.”, съобщи външният ни министър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР