Външният министър от групата на зелените в германската коалиция пристига

...
Външният министър от групата на зелените в германската коалиция пристига
Коментари Харесай

Руският тест за Шолц: Кризата в Украйна разкрива разделителните линии в Берлин

Външният министър от групата на зелените в немската коалиция идва на посещаване в Москва през днешния ден. Аналена Бербок ще се срещне с съветския си сътрудник Сергей Лавров и двамата ще обсъдят деескалацията на напрежението по украинската граница. Кремъл разположи там към 100 хиляди военни, а това сътвори мотив за терзания, че може да се стигне до въоръжен спор. Намесиха се Съединени американски щати и НАТО, а Русия дава обещание - няма да нападне Украйна. В същото време обаче упорства алиансът да не уголемява въздействието си на изток и желае право на несъгласие върху приемането на Киев в НАТО. Миналата седмица бяха извършени серия от срещи, само че те не реализираха резултат и напрежението остана високо.

Визитата на Бербок идва на фона на объркващи сигнали от страна на социалдемократите в Германия. Разделителната линия се оказва противоречивият газов план “Северен поток - 2”. Експерти смятат, че енергийната рецесия в Европа бе провокирана от Русия, а президентът Владимир Путин употребява газа като геостратегическо оръжие за реализиране на политически цели. Москва има голям интерес “Северен поток - 2” да бъде утвърден, тъй като с инфраструктурния план ще се заобиколи Украйна при доставката на газ.

Политици от социалдемократичната партия на Шолц пазят плана и упорстват за неговото узаконяване. Сред тях е и министърът на защитата Кристин Ламбрехт, както и генералният секретар на групировката. Всичко това провокира въпроси по отношение на сериозността на опасността към Москва от страна на Германия и Европейския съюз, които предизвестиха Русия за съществени последици, в случай че се стигне до ескалация по границата с Украйна.

Самият Шолц също организира по-мека политика. Миналия месец немският канцлер уточни, че “Северен поток - 2” е частен стопански план, който няма политически подтекст - позиция, която е обект на разгорещени диспути в Киев и източноевропейските страни, пишат от " Politico ".

Оперирането с мека ръка що се касае до Москва не е оригиналност в социалдемократическата партия в Германия. През 60-те и 70-те години на предишния век канцлерът Вили Бранд се стреми към дипломатически връзки сред Съветския съюз и Източна Европа. Герхард Шрьодер пък се трансформира в знак на околните стопански връзки сред Берлин и Москва. В социалдемократическата партия обаче се чуват и гласове, които приканват за по-твърда ръка.

Противоречивите позиции във връзка с “Северен поток - 2” обаче ще се окажат предизвикателство за Бербок. За доста страни в Западна Европа визитата на немския външен министър и разцеплението в редиците на ръководещите в Берлин може да бъде забелязано като опция от страна на Москва, която да употребява момента и да прокара още по-голямо разделяне сред Германия - най-богатата страна-членка на Европейски Съюз, и останалите съдружници в НАТО. Визитта на Бербок може да се одобри като сигнал, че Берлин се интересува повече от двустранните си връзки с Москва, в сравнение с от военните дейности на Кремъл по украинската граница.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР