Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара ще

...
Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара ще
Коментари Харесай

Турция изпраща четвърти кораб да дупчи за нефт и газ край Кипър

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че Анкара ще изпрати четвърти транспортен съд за сондиране за газ и петрол в Източното Средиземноморие край Кипър, оповестява Анадолската организация.

"Ако (Брюксел) вземе такива решения против Турция, ще увеличим дейностите (в Източното Средиземноморие). Имаме три кораба в Източното Средиземноморие. Ще изпратим четвърти колкото е допустимо по-скоро ", разяснява турският първи посланик във връзка вчерашното решение на Европейски Съюз да наложи наказания против Анкара поради дейностите ѝ край Кипър.

Енергийният министър Фатих Донмез удостовери решението, като посочи, че корабът за сеизмични проучвания Oruc Reis ще бъде изпратен в района, откакто извърши сегашните си задания в Мраморно море.

В момента минимум два турски сондажни кораба - Yavuz и Fatihare, се намират край крайбрежията на Кипър, с цел да вършат сондажи за петрол и газ. Макар че Кипър и Гърция, подкрепени от Брюксел, считат, че това е провокация, турското държавно управление съобщи, че имало право да сондира за естествени ресурсив района.

Основната причина за този скандал е неразрешената обстановка към непризнатата турска република Северен Кипър.

Кипър е разграничен от 1974 година, когато турските военни нахлуха на острова, потвърждавайки, че трябвало да пазят кипърските турци от кипърските гърци. Почти десетилетие по-късно беше провъзгласена Турска република Северен Кипър, само че Турция е единствената страна, която я признава.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР