Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви в изявление, че

...
Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви в изявление, че
Коментари Харесай

Турция заплаши да закрие американската база Инджирлик при санкции

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу разгласи в изказване, че Анкара може да изиска Съединени американски щати да изоставен военновъздушната база Инджирлик , в случай че Вашингтон наложи наказания в отговор на придобиването от Турция на съветски противоракетни системи С-400, оповестяват турските медии.

" Ще създадем оценка на най-лошия вероятен сюжет и ще вземем решение. Ако Съединени американски щати наложат наказания против Турция, тогава въпросът за базите Инджирлик и Куречик може да влезе в дневния ред ", предизвести турският първи посланик.

Радарът за ранно предизвестие против ракетно нахлуване, който е от част от системата за противоракетна защита в Европа, ситуирана в региона Куречик във вилаета Малатия в Югоизточна Турция, беше пуснат в употреба при започване на 2012 година Функционирането му се обезпечава от американските военни.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи през ноември след срещата си с американския си сътрудник Доналд Тръмп във Вашингтон, че Анкара може да купи американски противоракетни системи " Пейтриът ", само че счита настояванията на Съединени американски щати да не придобива съветски зенитни комплекси С-400 са в нарушаване на нейния суверенитет.

Доставките на най-новите съветски противовъздушни системи С-400, което провокира забележителен раздор в връзките сред Турция и Съединени американски щати, започнаха през юли. По думите на Ердоган С-400 ще бъдат разгърнати в целия си капацитет до април 2020 година

Вашингтон настоя Турция да анулира всевъзможни доставки на съветските зенитно-ракетни комплекси поради опасения, че те са несъвместими със стандартите за сигурност на НАТО и могат да компрометират работата на американските изтребители F-35. Турция настоя, че ще продължи да се доставя със С-400
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР