Външният министър на Чехия Томаш Петържичек ще бъде отстранен от

...
Външният министър на Чехия Томаш Петържичек ще бъде отстранен от
Коментари Харесай

Противник на сближаването с Русия и Китай ще бъде уволнен от чешкото правителство

Външният министър на Чехия Томаш Петържичек ще бъде отхвърлен от поста, откакто не бе определен за водач на своята Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП), съобщи Ройтерс. Партийният началник Ян Хамачек съобщи, че по-късно през днешния ден ще внесе предложение до премиера Андрей Бабиш да уволни Петържичек.

Петържичек е членът на чешкото държавно управление, който най-често се опълчва на доближаване с Русия и Китай. Той постоянно е влизал в спор с президента Милош Земан, който е упорствал за неговото премахване. Външният министър е изказвал възражения против проектите за създаване на нова АЕЦ в Чехия с съветско присъединяване. Неговото мнение се споделя и от службите за сигурност и парламентарната съпротива. Този план за 6 милиарда евро би бил най-голямата обществена инвестиция в републиката. Самият Петържичек изясни на конференция, че точно тези негови възражения и изгубените вътрешнопартийни избори са повода за идното му уволнение.

ЧСДП е младшият сътрудник в държавното управление на малцинството на премиера Бабиш. През октомври в страната ще има парламентарни избори.

Лидерът на партията Хамачек сподели, че за мястото на Петържичек ще бъде номиниран актуалният министър на културата Лубомир Заоралек, който е бил външен министър в предходния кабинет. Като пръв посланик на Чехия Заоралек стана прочут с благосклонното си отношение към Китай. Когато чешки министър се срещна с гостуващия в Прага тибетски нравствен лидер Далай Лама, Заоралек изготви декларация, подписана от видни чешки представители, в която се дават уверения за запазването на положителните връзки сред Прага и Пекин.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР