Външните министри на страните от Групата на седемте (Г-7) призоваха

...
Външните министри на страните от Групата на седемте (Г-7) призоваха
Коментари Харесай

Г-7: Русия трябва да предаде Запорожката АЕЦ на Украйна

Външните министри на страните от Групата на седемте (Г-7) приканиха Русия неотложно да трансферира Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) и всички нуклеарни уреди в Украйна под контрола на Киев. Това се показва в взаимно изказване на министрите от Г-7, публикувано в сряда от немското външно министерство, предава ТАСС.

" Ние, министрите на външните работи на Германия, Франция, Италия, Япония, Канада, Обединеното кралство и Съединените щати, както и висшият представител на Европейския съюз [за външните работи и политиката на сигурност], повтаряме, че остро осъждаме продължаващата непровокирана и неоправдана война на Руската федерация против Украйна. Руската федерация би трябвало неотложно да изтегли войските си от интернационално приетите граници на Украйна и да зачита нейния суверенитет ", се споделя в документа.

" В тази връзка ние призоваваме Русия неотложно да трансферира Запорожката АЕЦ и всички нуклеарни уреди в границите на интернационално приетите граници на Украйна под цялостен надзор на техния легален притежател Украйна и да подсигурява тяхната безвредна употреба ", декларират министрите. Те считат, че " украинският личен състав би трябвало да може да извършва дилемите си без закани и напън ". " Това, което заплашва района, е продължаващата окупация на атомната електроцентрала (в Запорожие) от Русия ", споделят външните министри на Г-7.

Министрите показаха дълбоката си угриженост по отношение на вероятните закани за сигурността на нуклеарните уреди на Украйна.

" Оставаме извънредно загрижени за сериозните закани, дължащи се на завладяването на нуклеарните уреди на Украйна <...>, което усилва рисковете за сигурността на тези уреди, рисковете от нуклеарна повреда или произшествия, което заплашва популацията на Украйна, прилежащите страни и интернационалната общественост ", се споделя в изказването. В него се разяснява, че рисковете, за които приказват външните министерства на Г-7, съгласно тях са свързани с дейностите на съветските въоръжени сили.

Освен това в документа се показва, че съществуващите евентуални опасности и закани, които " подкопават способността на МААЕ [Международната организация за атомна енергия] да следи мирните нуклеарни действия в Украйна, с цел да подсигурява сигурността им ".

Дипломатите поддържаха напъните на генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси за подсилване на сигурността на нуклеарните уреди в Украйна и смятат за значимо изпращането на задача от специалисти на организацията в ЗАЕЦ.

" Ние приветстваме и поддържаме напъните на генералния шеф на МААЕ Гроси за подсилване на нуклеарната сигурност. На този декор подчертаваме нуждата да се улесни [изпращането] на задача от специалисти на МААЕ в ЗАЕЦ за справяне с проблемите на нуклеарната сигурност при цялостно ценене на суверенитета на Украйна ", се отбелязва в документа.

На 3 юни съветската страна и управлението на секретариата на МААЕ изцяло съгласуваха маршрута и графика на интернационалната задача на организацията в Запорожката АЕЦ, която планираше да оглави персонално генералният шеф на МААЕ Гроси, която включваше и видни експерти от няколко страни.

Министерството на външните работи на Руската федерация уточни, че плануваното пътешестване на задачата на МААЕ до Запорожката АЕЦ е било анулирано в последния миг от отдела по сигурността на секретариата на Организация на обединените нации.

Атомната електроцентрала в Запорожие беше взета под надзор от съветските сили през март тази година. Сега АЕЦ работи на 70% от цялостния си потенциал, защото има остатък на електрическа енергия, създадена в окупираната от Русия територия на Запорожка област.

Въоръжените сили на Украйна неведнъж нападнаха АЕЦ. Руските окупационни управляващи на град Енергодар, където се намира централата, оповестиха, че осколки на изстреляна през нощта на 7 август ракета са паднали на не повече от 400 м от работещия енергоблок.

ЗАЕЦ е една от най-големите в Европа, създава една четвърт от цялата електрическа енергия в Украйна. Мощността й е към 6 хиляди МВт, състои се от шест енергоблока. От 1996 година ЗАЕЦ е настрана поделение на националната компания за произвеждане на нуклеарна сила " Енергоатом ", следена от Украйна. През март тази година обектът беше взет под надзор от съветските сили.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР