Външните министри на страните от Г-7 призоваха Русия незабавно да

...
Външните министри на страните от Г-7 призоваха Русия незабавно да
Коментари Харесай

Г-7 призова Русия да върне контрола над Запорожката АЕЦ на Украйна

Външните министри на страните от Г-7 приканиха Русия неотложно да върне цялостния надзор над Запорожката атомна електроцентрала на Украйна, оповестява организация Ройтерс.

" Руската федерация би трябвало неотложно да изтегли войските си от интернационално приетите граници на Украйна и да зачита територията и суверенитета на Украйна ", се споделя в изказване на външните министри, публикувано в Германия, цитира news.bg.

" В този подтекст ние настояваме Русия неотложно да върне цялостния надзор на своя легален върховен притежател, Украйна, върху атомната електроцентрала в Запорожие, както и върху всички нуклеарни уреди в границите на интернационално приетите граници на Украйна, с цел да се подсигурява тяхната безвредна и сигурна работа. "

Припомняме, че Русия пое контрола над Запорожката АЕЦ след началото на войната, само че централата продължава да се обслужва от украински личен състав. Русия и Украйна насочиха взаимни обвинявания за обстрел против нуклеарната централа. МААЕ пък сигнализира, че АЕЦ-а е в сериозно положение и прикани интернационалните специалисти да бъдат позволени за оглед.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР