Външните министри на Швеция и Финландия повториха в отделни интервюта,

...
Външните министри на Швеция и Финландия повториха в отделни интервюта,
Коментари Харесай

Швеция и Финландия очакват членството в НАТО през лятото

Външните министри на Швеция и Финландия повториха в обособени изявленията, оповестени в събота, че процесът за присъединението им  към НАТО продължава, макар че президентът на Турция сподели, че Швеция не би трябвало да чака страната му да утвърди участието си, заяви АП.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом призна в изявление за шведския вестник Expressen, че пред турското посолство в Стокхолм е усложнил присъединението на Швеция към НАТО.

За да одобри нови страни, НАТО изисква единомислещо утвърждение от своите съществуващи членове, една от които е Турция. Въпреки това шведското държавно управление се надява да се причисли към НАТО това лято, сподели Билстрьом.

" От единствено себе си се схваща, че гледаме към срещата на върха на НАТО във Вилнюс, столицата на Литва, през юли, сподели Билстрьом, когато беше запитан за графика за възможното присъединение на Швеция.

Унгария и Турция са единствените страни в 30-членния западен боен съюз, които не са подписали молбите на Финландия и Швеция.
 За Турция е безсмислено да възобновява разговора с Швеция и Финландия за НАТО
За Турция е безсмислено да възобновява разговора с Швеция и Финландия за НАТО

Позицията на Анкара остава непроменена

Докато Унгария даде обещание да направи това през февруари, турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи в четвъртък, че плануваната среща в Брюксел за разискване на участието на Швеция и Финландия в НАТО е отсрочена.

Подобна среща би била безсмислена след събитията от предишния уикенд в Стокхолм, сподели Чавушоглу. Тогава се организираха митингите на прокюрдски групи и изгарянето на свещената книга на исляма пред турското посолство от крайнодесния датски политик Расмус Палудан.

Финландският външен министър Пека Хаависто повтори шведския си сътрудник и сподели, че двете страни възнамеряват да продължат взаимното си пътешестване към НАТО.

" Според мен пътят към НАТО не е затворен за нито една от двете страни ", сподели Хаависто в изявление за финландската социална телевизия YLE.

Той сподели, че известието на Анкара за отсрочване на тристранните договаряния с Финландия, Швеция и Турция към този момент съставлява удължение на времето от турска страна и че въпросът може да бъде преразгледан след изборите в Турция, избрани за 14 май.

Хаависто сподели, че се надява, че времевата рамка ще разреши участието на Финландия и Швеция да бъде финализирано на срещата на върха на НАТО на 11-12 юли в Литва.
 Турция отложи тристранната среща с Швеция и Финландия
Турция отложи тристранната среща с Швеция и Финландия

Анкара още е гневна след изгарянето на Корана в Стокхолм
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР