Външните министри на Република България и Федерална Република Германия -

...
Външните министри на Република България и Федерална Република Германия -
Коментари Харесай

Германският дипломат №1: Бих искал и други държави да са смели като вас

Външните министри на Република България и Федерална Република Германия - Екатерина Захариева и Хайко Маас, се срещнаха в Берлин, а по-късно означиха дружно 140-ата годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни.

Те откриха концерт на Камерния оркестър на Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров във Френската катедрала на площад “Жандарменмаркт” в Берлин.

Връзките сред нашите две страни, едни от най-древните в Европа , в действителност са много по-стари - първият контракт сред българската страна и немското кралство е от 843 година. Важното е, че и през днешния ден сме сътрудници, съдружници и близки другари.

Германските вложения у нас възлизат на 3 милиарда евро, а всяка година 1 млн немски туристи идват унас”, съобщи вицепремиерът Захариева.

Министър Маас се причисли към думите на българския си сътрудник:

Днес честваме детски рожден ден - 140 години, спрямо общата ни многовековна история . Винаги сме били свързани, изключително посредством културата, без значение от политическите системи.

Свързват ни нашите сънародници - 350 000 българи живеят в Германия. Свързва ни общият блян по една единна Европа, която няма да се разпадне на Източна и Западна, Северна и Южна Европа.”

Министър Захариева напомни, че през актуалната 2019 година означаваме няколко значими събития, които трансформираха историята на нашите нации и на Европа - 30-годишнината от рухването на Берлинската стена и 70 години от основаването на НАТО.

България отбелязва и 15 години от приемането й в Алианса като виновен член, който прецизно извършва своите задължения. “ Искам да благодаря на Германия за лидерската роля в процеса на европейска интеграция на Западните Балкани и поддръжката за страните от Централна и Източна Европа.

Догодина Репеблика България дружно с Република Северна Македония ще ръководи Берлинския развой и се надявам да допринесем за съответни и на практика изгоди за региона”, сподели още Екатерина Захариева.

Българската външна политика заслужава почитание - и за напъните за интеграция на Западните Балкани, и поради контракта ви за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония, който е образец за целия район. Бих желал и другите страни да са толкоз смели като България”, съобщи министър Хайко Маас.

На тържеството в Берлин участва ръководителят на Комисията по просвета и медии в Народното събрание Вежди Рашидов , представители на дипломатическия корпус в Берлин, българските почетни консули във федералната република, представители на немския бизнес в България, наши сънародници, живеещи в Берлин.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР