Външните министри на Г-7 се събират в Лондон на първата

...
Външните министри на Г-7 се събират в Лондон на първата
Коментари Харесай

Г-7 се събира в Лондон за първи от началото на пандемията

Външните министри на Г-7 се събират в Лондон на първата си персонална среща от началото на пандемията. Англия, която е ротационен ръководител на групата, дефинира двудневния конгрес като късмет да се възвърне въздействието на Запада. Темите на срещата са възобновяване от коронакризата, изменението на климата и връзките с Китай, Русия и Иран.

Преди началото на срещата на външните министри от Г-7 американският държавен секретар Антъни Блинкън сложи в телевизионно изявление един от акцентите на форума в Лондон:

" Свидетели сме през последните няколко години, че Китай да работи по-репресивно вкъщи и по-агресивно в чужбина. Това е реалност ", съобщи Блинкън.

По думите му боен спор не е в интерес нито на Китай, нито на Съединените щати.

„ Съединени американски щати не се пробват да управляват Китай, а да защитят международния ред, учреден на правила “, безапелационен е американският държавен секретар.

Преди формалното начало на срещата на външните министри на Г-7 Блинкън беше признат от домакина на форума Доминик Рааб. Освен растящото въздействие на Китай и спора с Русия, двамата първи дипломати разискват изтеглянето на войските от Афганистан и бъдещите връзки с Иран.

Първата среща „ лице в лице “ на външните министри на страните Г-7 стартира на следващия ден. Освен страните членки -  Англия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Европейски Съюз - в срещата ще взе участие и индийският външен министър Джайшанкар, чиято страна е в тежка рецесия поради разпространяването на Covid-19.

В навечерието на срещата стана ясно, че Г-7 ще влага през идващите две години 15 милиарда $ в поддръжка на образованието на дамите в разрастващите се страни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР