Външните министри на ЕС призоваха за деескалация на напрежението в

...
Външните министри на ЕС призоваха за деескалация на напрежението в
Коментари Харесай

ЕС призова за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие

Външните министри на Европейски Съюз приканиха за деескалация на напрежението в в границите на изключителното съвещание на Съвет „ Външни работи “, което се организира по видеоконферентна връзка. Участниците в съвещанието показаха цялостна взаимност с и Кипър, като подчертаха нуждата от въздържаност от всички страни, с цел да бъде избегната по-нататъшна ескалация, която може да има непредвидими последствия за мира и стабилността на целия район. Дипломатите приканиха Гърция и да се върнат на масата на договарянията, изтъквайки, че разговорът е единственият път за намиране на взаимно задоволително и стабилно решение.
„ Най-важната цел е да предотвратим военната борба в Източното Средиземноморие “, съобщи заместник-министърът на външните работи Петко Дойков и акцентира, че Турция би трябвало да работи в дух на добросъседство и да зачита суверенните права на и Гърция в сходство с интернационалното право, а Европейски Съюз би трябвало да работи за опазване на партньорските връзки със страната. Той уточни редица области от съвместен интерес сред Европейски Съюз и Турция, измежду които миграцията, енергетиката и сигурността, инфраструктурата, търговията, стопанската система, битката с тероризма.
 Захариева и Чавущоглу разискаха напрежението в Източното Средиземноморие Захариева и Чавущоглу разискаха напрежението в Източното Средиземноморие
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е разговаряла по телефона с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу, заяви Иван Димов -...
В рамките на съвещанието бяха разисквани още събитията в Беларус след президентските избори, обстановката в Ливан след опустошителния гърмеж на пристанището в Бейрут, както и политическите процеси във Венецуела в подтекста на идните през декември парламентарни избори.
Външните министри бяха безапелационни, че Европейският съюз би трябвало да продължи да упорства пред управляващите в Беларус за завършек на репресиите, неотложно и абсолютно освобождение на всички арестувани и пускане на изчерпателен политически разговор.
„ Дълбоко сме обезпокоени от последните събития в, които, за жалост, не ни изненадват “, съобщи заместник-министър Дойков. „ България споделя позицията на Европейски Съюз за протичащото се в Беларус и упорства за гарантиране на правото на кротичък митинг и освобождение на арестуваните “, добави той.
В рамките на съвещанието бе взето решение за осъществяване на повсеместен обзор на връзките на Европейски Съюз с Беларус, в това число за налагане на наказания против виновните за насилието и изборните фалшификации.
 Франция с боен намек към Турция в поддръжка на Гърция в Източното Средиземноморие Франция с боен намек към Турция в поддръжка на Гърция в Източното Средиземноморие
Франция съобщи, че краткотрайно ще усили военното си наличие в Източното Средиземноморие през идващите дни, съобщи БГНЕС. Това реше...
Във връзка със обстановката в на изключителния съвет бе подложен въпросът за опциите за поддръжка от страна на Европейски Съюз.
Върховният представител осведоми, че минималните стандарти за осъществяване на почтени и свободни избори във Венецуела не се изпълнени, заради което Европейски Съюз не може да се ангажира с изпращане на своя наблюдателна задача за вота.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР