Външните министри на ЕС планират да преустановят действието на споразумението

...
Външните министри на ЕС планират да преустановят действието на споразумението
Коментари Харесай

Financial Times: Външните министри на ЕС планират да прекратят визовото споразумение с Русия

Външните министри на Европейски Съюз възнамеряват да преустановят действието на съглашението за облекчение на визовия режим сред Европейски Съюз и Русия. Това оповестява в. " Financial Times ", базирайки се на свои източници. Решение по тематиката се чака на 30 август на двудневна среща в Прага, съобщи БГНЕС.

„ Неуместно е съветски туристи да се разхождат из нашите градове, да бъдат в нашите пристанища “, споделя източник пред вестника и отбелязва, че Европейският съюз „ би трябвало да изпрати сигнал на съветското население “, че „ специфичната военна интервенция “в Украйна е неприемлива.

„ Намираме се в изключителна обстановка и това изисква незабавни стъпки. Искаме да отидем по-далеч от анулацията на визовите облекчения “, прибавя източникът. По думите му по-сериозни промени може да се чакат до края на годината.

В същото време, разяснява изданието, в Брюксел няма консенсус по отношение на спомагателните ограничения, които могат да бъдат подхванати в тази област: да вземем за пример, коства ли си да се понижи броят на визите, издавани на съветски жители, да се спре изцяло издаването им, или да се откаже на тези, които поддържат „ специфичната военна интервенция “в Украйна.

В изявление за The Washington Post от 9 август украинският президент Володимир Зеленски разяснява, че западните страни би трябвало да забранят на всички руснаци да влизат на своя територия, а украинският външен министър Дмитрий Кулеба по-късно в Twitter прикани „ всички страни от Европейски Съюз и Г-7 да спрат да издават визи на руснаци. “

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков отговори на апелите с думите, че опитите за уединяване на руснаците или Русия са ненужен развой.

Въпреки това концепцията откри поддръжка в няколко европейски страни, в това число балтийските страни и Чехия. Франция и Германия през днешния ден оповестиха, че ще продължат да упорстват мярката да не бъде одобрявана.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР