Външните министри на България и Беларус обсъдиха задълбочаването на сътрудничеството

...
Външните министри на България и Беларус обсъдиха задълбочаването на сътрудничеството
Коментари Харесай

Министър Захариева се срещна с външния министър на Беларус

Външните министри на България и Беларус разискаха задълбочаването на съдействието сред двете страни. Това е първото публично посещаване на министър на външните работи у нас след определяне на дипломатически връзки сред двете страни през 1992 година

 Екатерина Захариева, министър на външните работи: И двамата установихме, че има още какво да се направи в областта на стопанската система, енергетиката, туризма, образованието. Имаме явен проект за деяние оттук насетне. Нашата Агенция за дребни и междинни предприятия ще посети Минск, с цел да изследва благоприятни условия за вложения. Виждаме положително развиване на търговията - за 2018 се и нараснала с 65 % по отношение на 2017. В договаряния са нашите министерства на труда и обществената политика за продан на работна ръка. В региона на туризма - 74 000 беларуски жители са посетили нашата страна предходната година. Смятаме, че има доста повече капацитет в тази сфера поради географската непосредственост.  Владимир Макей, министър на външните работи на Беларус: В рамките на срещата с президента Радев му предадох покана на президента Лукашенко да посети нашата страна. Днес с моята сътрудник Екатерина Захариева разгледахме нашия разговор с Европейски Съюз. Основа съставлява икономическото ни взаимоотношение. Виждаме съществени вероятности за развиване на контактите в индустрията, селското стопанство и научното съдействие.
Какъв курс ще поеме страната - към Русия, Съединени американски щати или Европейски Съюз?
Владимир Макей, външен министър на Беларус: И отсега нататък ще развиваме нашите връзки с Русия. По време на рецесии - стопански и финансови - зависимостта единствено от 1 страна е пагубна за една страна като Беларус. За да оцелеем изключително през интервали на финансово-икономически рецесии, би трябвало да имаме другарски връзки с всички страни. Искаме 1/3 от стокооборота да осъществяваме с постсъветското пространство, 1/3 с Европейски Съюз и 1/3 с останалите страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР