Външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров дадоха старт на

...
Външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров дадоха старт на
Коментари Харесай

One love tour 2018: България и Македония пеят заедно на езика на любовта

Външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров дадоха старт на българо-македонския фестивал One love tour 2018 година, който се организира за повторно, само че за първи път стартира от македонската столица Скопие, видя HotArena .

На формалното разкриване на фестивала, участваха още брачната половинка на премиера Зоран Заев - Зорица Заева, министърът на културата Асаф Адеми, притежателят и общоприет спонсор на турнето „ Минстрой холдинг ” Николай Вълканов, българският евродепутат Андрей Ковачев. „ Заедно на едно място български и македонски актьори пеят на един език, на езика на любовта. Двете страни се разбираме прелестно, какво по-хубаво от това да създадем един фестивал дружно. Уникалното тази година е, че започваме от сутринта и завършваме вечерта ”, сподели Иван Христов. Той съобщи още, че концертите носят и символика в българо-македонските връзки. „ Миналата година, когато направихме този фестивал няколко месеца по-късно политиците на двете страни сякаш узряха и подписаха контракт за добросъседство. Нашата работа е такава, по-интуитивно да усещаме настройките на народите. Тази година стартира One love tour 2018г. и се чака да се подпише договорът сред Гърция и Македония. За следващ път дружно с фестивала се случват и такива огромни исторически и политически събития “, разяснява Христов.

Министърът на външните работи на България Екатерина Захариева сподели, че приветства провеждането на фестивала и българската страна постоянно ще поддържа провеждането му. Тя изясни, че хората на културата са от дълго време дружно и дават образец на политиците какво да вършат. Захариева беше безапелационна, че хората желаят да са дружно, да се обичат, да пеят и творят дружно, както и да вървят дружно в европейското бъдеще.

„ Това, което е водещо за България е в края на месеца Македония най-сетне да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. Вече няма време. След утрешното сключване на контракта сред Република Гърция и Република Македония се надявам на 26 юни, когато е Съветът по общите въпроси, който аз ръководя, Македония да получи зелена светлина за участие. Нищо не спечелихме с този 27-годишен спор. Нищо не завоюваха жителите на двете страни преди подписването на контракта за другарство и добросъседство. Само ще спечелим и няма да има никаква загуба в случай че на 26 юни Република Македония стартира договаряния за участие. В противоположен случай другата опция ще е най-рано в края на 2020 година, което не би трябвало да се позволява “, съобщи Захариева. Тя изясни, че новото име на Македония е задоволително за България и то няма да докара до промени в настоящия контракт за добросъседство. Захариева посочи, че той ще продължи да важи и след смяната на името. Външният министър изясни, че в него е обезпечена отбраната на България и Македония няма да може да предяви каквито и да било искания в бъдеще. Захариева посочи, че на следващия ден няма да участва на подписването на съглашението сред Гърция и Македония, тъй като не желае България да се намесва в разногласието на двете страни. Тя съобщи още, че задачата на България е на 26 юни Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, а на 11 юли да стане член на НАТО.

Външният министър на Македония Никола Димитров сподели, че колкото по-големи са пречките, толкоз по-голяма ще е историческата победа. „ Не може да променим предишното, само че може да променим бъдещето ”, сподели министърът. Той съобщи, че крайната дума ще е на хората, само че Македония би трябвало да извърви всички стъпки, с цел да стартира да върви по своя евроатлантически и европейски път. One love tour 2018 тази година е доста по-мащабен и е със свободен вход, допълнително градове, 12-часова стратегия и всички стилове музика. От Скопие турнето продължава в град София на 30 юни в Южния парк като гост–звездата на вечерните концерти е Васил Найденов. След това фестивалната вълна продължава в Банско на 21 юли, Варна на 28 юли, Струмица на 11 август, Кавадарци на 7 септември, на идващия ден в Русе, а на 5 октомври в Стара Загора , предават от БГНЕС. 

Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР