Външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров дадоха старт на

...
Външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров дадоха старт на
Коментари Харесай

One love tour 2018: България и Македония пеят заедно на езика на любовта


Външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров дадоха старт на българо-македонския фестивал One love tour 2018 година, който се организира за повторно, само че за първи път стартира от македонската столица Скопие, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На формалното разкриване на фестивала, участваха още брачната половинка на премиера Зоран Заев - Зорица Заева, министърът на културата Асаф Адеми, притежателят и общоприет спонсор на турнето „ Минстрой холдинг ” Николай Вълканов, българският евродепутат Андрей Ковачев.

„ Заедно на едно място български и македонски актьори пеят на един език, на езика на любовта. Двете страни се разбираме прелестно, какво по-хубаво от това да създадем един фестивал дружно. Уникалното тази година е, че започваме от сутринта и завършваме вечерта ”, сподели Иван Христов.

Той съобщи още, че концертите носят и символика в българо-македонските връзки.

„ Миналата година, когато направихме този фестивал няколко месеца по-късно политиците на двете страни сякаш узряха и подписаха контракт за добросъседство. Нашата работа е такава, по-интуитивно да усещаме настройките на народите. Тази година стартира One love tour 2018г. и се чака да се подпише договорът сред Гърция и Македония. За следващ път дружно с фестивала се случват и такива огромни исторически и политически събития “, разяснява Христов.
 Иван Христов Иван Христов / БГНЕС
Министърът на външните работи на България Екатерина Захариева сподели, че приветства провеждането на фестивала и българската страна постоянно ще поддържа провеждането му. Тя изясни, че хората на културата са от дълго време дружно и дават образец на политиците какво да вършат. Захариева беше безапелационна, че хората желаят да са дружно, да се обичат, да пеят и творят дружно, както и да вървят дружно в европейското бъдеще.

„ Това, което е водещо за България е в края на месеца Македония най-сетне да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. Вече няма време. След утрешното сключване на контракта сред Република Гърция и Република Македония се надявам на 26 юни, когато е Съветът по общите въпроси, който аз ръководя, Македония да получи зелена светлина за участие. Нищо не спечелихме с този 27-годишен спор. Нищо не завоюваха жителите на двете страни преди подписването на контракта за другарство и добросъседство. Само ще спечелим и няма да има никаква загуба в случай че на 26 юни Република Македония стартира договаряния за участие. В противоположен случай другата опция ще е най-рано в края на 2020 година, което не би трябвало да се позволява “, съобщи Захариева.

Тя изясни, че новото име на Македония е задоволително за България и то няма да докара до промени в настоящия контракт за добросъседство. Захариева посочи, че той ще продължи да важи и след смяната на името. Външният министър изясни, че в него е обезпечена отбраната на България и Македония няма да може да предяви каквито и да било искания в бъдеще. Захариева посочи, че на следващия ден няма да участва на подписването на съглашението сред Гърция и Македония, тъй като не желае България да се намесва в разногласието на двете страни. Тя съобщи още, че задачата на България е на 26 юни Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, а на 11 юли да стане член на НАТО.
 Екатерина Захариева и Никола Димитров Екатерина Захариева и Никола Димитров / БГНЕС
Външният министър на Македония Никола Димитров сподели, че колкото по-големи са пречките, толкоз по-голяма ще е историческата победа. „ Не може да променим предишното, само че може да променим бъдещето ”, сподели министърът.

Той съобщи, че крайната дума ще е на хората, само че Македония би трябвало да извърви всички стъпки, с цел да стартира да върви по своя евроатлантически и европейски път.

One love tour 2018 тази година е доста по-мащабен и е със свободен вход, допълнително градове, 12-часова стратегия и всички стилове музика. От Скопие турнето продължава в град София на 30 юни в Южния парк като гост–звездата на вечерните концерти е Васил Найденов. След това фестивалната вълна продължава в Банско на 21 юли, Варна на 28 юли, Струмица на 11 август, Кавадарци на 7 септември, на идващия ден в Русе, а на 5 октомври в Стара Загора. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР