Външни министри от 35 страни, сред които и България, изразиха

...
Външни министри от 35 страни, сред които и България, изразиха
Коментари Харесай

България и още 34 държави ще се борят заедно с всички форми на расизъм и дискриминация

Външни министри от 35 страни, измежду които и България, показаха угриженост от възраждащия се на доста места по света антисемитизъм и на среща в Брюксел одобриха обща декларация, че ще се борят дружно против всички форми на расизъм и дискриминация. Българската делегация на първата министерска среща на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) е ръководена от заместител министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на, оповестяват от пресцентъра на външно министерство.

Домакин на форума е първият посланик на Великото херцогство Люксембург - Жан Аселборн.

Захариева ще взе участие в срещата на външните министри на държавите-членки на Международния алианс за възпоминание на Холокоста в Брюксел

“Днес, когато означаваме паметта на повече от 6 милиона евреи и всички останали жертви на Холокоста и ромския геноцид, както и на всички, противопоставили се на нацизма, се надявам споменът за този срамен миг от човешката история в никакъв случай да не бъде пропуснат и да укрепи нашата решителност да се борим с всички опити за възобновление на антисемитизма и всички прояви, свързани с расизъм и дискриминация”, съобщи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на пред своите сътрудници.

През 2020 година се навършат 75 година от освобождението на нацисткия концлагер Аушвиц-Биркенау (27 януари 1945 г.), както и 75 година от края на Втората международна война. “Никога не би трябвало да забравяме, че България избави от лагерите на гибелта повече от 48 000 свои съграждани евреи през Втората международна война. За страдание близо 11 хиляди евреи бяха депортирани от Северна Гърция, Вардарска Македония и Пирот. Споменът за тези събития би трябвало да бъде съхранен и да служи като инструмент, с който да се противопоставяме на възраждането на антисемитизма и на всички закононарушения, свързани с расова непоносимост и дискриминация”, съобщи вицепремиерът Захариева пред публицисти.





В декларацията, призната на министерската среща, се приканват всички страни да включат в просветителните си стратегия проучването на Холокоста и геноцида против ромите, както и да обединят старания против отричането на тези закононарушения против човечеството. Международният алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) е междуправителствена организация, чиято цел е да обезпечи политическа и социална поддръжка за проучването, проучването и запазване на паметта на Холокоста на национално и интернационално ниво. В МАВХ членуват 34 държави-членки, една странa-лиазон (Република Северна Македония), 7 страни-наблюдатели и 8 непрекъснати интернационалните сътрудници (международни организации със статут на наблюдатели).



От 28-те държави-членки на Европейски Съюз, 26 са пълноправни членове на Алианса, измежду които и България. На пленарната сесия на МАВХ в Берн през ноември 2017 година бе приветствано решението на българското държавно управление от 18 октомври 2017 година, с което се приема „ Работното определение на МАВХ за антисемитизъм”. То е признато още от Обединеното кралство, Австрия, Румъния и Германия. Организацията даде висока оценка и на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за самодейностите в битката против антисемитизма и езика на омразата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР