вама електротехници от Велико Търново получиха патент за изделие, което

...
вама електротехници от Велико Търново получиха патент за изделие, което
Коментари Харесай

Българи с патент за изобретение, което може да помогне срещу коронавируса

вама електротехници от Велико Търново получиха патент за произведение, което може да бъде приложено в битката против ковид. Електротехниците Петко Ганчев и Марин Млеченков са записали в патентното ведомство устройство под името апостериори захранвана лампа за приемане на ултравиолетова светлина и озон в устната празнина за ликвидиране на вируси и бактерии, осведоми Българска телеграфна агенция.

"По създание това е система, която може да се употребява превантивно в битката против ковид ", сподели Петко Ганчев. Устройството може да бъде дейно сред 7 и 10 дни след заразяването, както и да защищава от заразяване в същия период след превантивна приложимост, считат изобретателите.

"Апаратът е тип гермицидна лампа с 254 нанометра дължина на вълната. Подобен вид лампи се употребяват и към този миг при стерилизация в лечебни заведения, зъболекарски кабинети, козметични студия, за които е нужна стерилна среда от най-голям вид ", акцентира Ганчев.

"В нашето произведение употребяваме единствено стъкления балон на лампата и по апостериорен път усилваме напрегнатостта на полето при йонизацията на газа. Източникът на тока е от бубина, която излъчва към 50 киловолта. Целта е да се получи ултравиолетова светлина без външно зареждане с кабели ", уточни той.

"Честотата е до 700 килохерца, която е безвредна за човешкото тяло. Апаратура с сходна периодичност се употребява при козметични процедури, във рехабилитационни и възстановителни операции. Ефектът на гермицидните лампи е бил проучен още от преди 50 години, от този момент те се употребяват за стерилизация на пространства и принадлежности против бактерии и вируси и при действия, изискващи висока степен на яловост ", напомни Ганчев.

Днес обаче се срещаме с нещо доста по-различно от общоприетите вируси. Според него към момента няма клинични тествания за продължителността на оптималното време, в което тези лампи могат да бъдат използвани против COVID-19.

По думите му е належащо проучване на това времетраене, което може да бъде направено в интернационално приета сертифицирана лаборатория от вида S-4. Няколко са лабораториите в огромните проучвателен институти по света, които могат да създадат сходно проучване, което коства скъпо, само че е нужно, поради напъните на цялото човечество за справяне със болестта, посочи той.

"При неналичието на такива клинични тествания, свързани с времетраенето на облъчването, които са извънредно скъпи, изобретателите не могат да осъществят патентованото произведение в артикул, който да бъде за всеобща приложимост и да влезе в продажба, с цел да подкрепи борбата против COVID-19 ", акцентира Ганчев.

След като към този момент промишленият пример е регистриран в патентното ведомство, въз основата на получената документи, двамата изобретатели със съдействието на адвокати ще аплайват по Европейска стратегия за започване на сходно произвеждане. В техния план специфичен акцент ще бъдат клиничните тествания за безвредната мощ на лампата, за дистанцията от което може да работи върху повърхностите и в кухините, поради тяхната повърхност и размер, както и за времетраенето, което е нужно, уточни Ганчев.

Международно приета лаборатория може само, след клинични изследвания, да каже какви са съответните параметри, с цел да бъдат използвани дейно гермицидните лампи в изискванията на новия ковид, акцентира изобретателят.

"Ако българска, европейска институция или организация спомага за осъществяването на такова проучване, то това ще бъде в помощ на всички, които създават сходна инсталация, надлежно и за хората, които ще знаят какъв резултат да чакат ", уточни Ганчев. Той акцентира, че огромната цел е патентованото произведение, след нужните процедури, да бъде създавано в България.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР