Валутният пазар се сблъска с изключително сериозни препятствия за спокойните

...
Валутният пазар се сблъска с изключително сериозни препятствия за спокойните
Коментари Харесай

Глобалните рискове не раздвижиха валутите

Валутният пазар се сблъска с извънредно съществени трудности за спокойните летни настроения, които можеше да се чакат в края на август. Седмицата мина без основни съмнения на курса – нещо типично за сезона. За това имаше причина и тя се криеше в предстоящата тирада на ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл в петък. Годишната среща на централните банкери този път минава без присъединяване на ръководителите на Европейската централна банка и на банката на Япония. Курсът на еврото се задържа в доста тесни граници преди дълго чаканата тирада на Пауъл и единствено изненадата от налагането на мита за американските артикули от Китай раздвижи валутния пазар в петък. Отражението на новината върху останалите пазари беше доста по-голяма. Със сигурност Китай не инцидентно избра да оповести мита върху артикули за над 75 милиарда $, които внася от Съединени американски щати и които ще бъдат въведени от септември и декември, когато се чака да влязат в действие митата на Тръмп. Това несъмнено подсказва, че комерсиалната война се изостря и се отрази отрицателно на петрола и акциите. Валутите, обаче, зависят доста повече от лихвите и по тази причина се изчакваше речта на Пауъл.

Сигналите от другите централни банкери в Съединени американски щати преди срещата в Джаксън Хол подсказваха по-скоро позиция на изчакване, в сравнение с желанията да се огънат под натиска на президента Тръмп, който желае лихвата да стане нула като в Европа и Япония. Пауъл, както се очакваше, не промени значително тона на изказването и в огромна степен съответства с мненията от стенограмата от съвещанието в края на юли, когато за първи път беше намалена лихвата през този стопански цикъл. Рисковете пред международната стопанска система бяха подчертани със забележката, че отрицателните резултати ще се усетят след време.

Еврото се търгуваше на нивото от 1.1080 $ в първите минути след публикуването на речта на Пауъл. Това равнище е най-ниското от второто тримесечие на 2017 година до момента и Пауъл не направи нищо, с цел да отслаби щатската валута. Трудна е да се каже дали ще се хареса на пазарите, само че сигурно няма да получи утвърждението на Тръмп.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР